Evropska komisija odlučuje o zemljama najgorim zagađivačima zraka

Među zemljama kojima prijeti kazna zbog zagađenja nalazi se i Španija (EPA)
Među zemljama kojima prijeti kazna zbog zagađenja nalazi se i Španija (EPA)

Evropska komisija saopštila je da će sredinom marta razmatrati slučaj devet zemalja koje se smatraju najgorim po pitanju zagađenja vazduha u Evropskoj uniji i kojima preti izvođenjem pred sud.

Komisija zadužena da obezbedi da zemlje članice poštuju zajednička pravila o emisiji štetnih gasova dala je “poslednju šansu” Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Mađarskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Velikoj Britaniji i Slovačkoj, kojima je u petak istekao rok za dostavljanje dodatnih informacija.

Te zemlje redovno prelaze granice emisije gasova, postavljene da zaštite zdravlje Evropljana od čestica PM10 i azot-dioksida.

Smrtonosne posljedice zagađenja

“Sve zainteresovane članice su predale dodatne informacije, koje ćemo proučiti. Tu temu ćemo razmatrati sredinom marta”, rekao je portparol Komisije.

Uprkos ponovljenim upozorenjima Komisije, navedene zemlje nisu ograničile emisiju u skladu sa propisima.

Komisija je odlučila da protiv njih pokrene poslednju fazu procedure, postupak pred Evropskim sudom pravde, “osim ako budu predstavljene dodatne kredibilne, pravovremene i efikasne mere”.

Zagađenje vazduha smatra se odgovornim za više od 400.000 prevremenih smrti godišnje u EU-u, ne računajući tu Evropljane koji su dobili respiratorne i kardiovaskularne bolesti.

Izvor: Al jazeera


Povezane

Britanskoj vladi sud je naredio da do 9. maja objavi planove za borbu protiv zagađenja vazduha. Međutim, vlada Therese May želi da planove objavi tek nakon izbora zakazanih za juni, tvrdeći da bi ranije objavljivanje bilo politički kontroverzan potez. Nivo nitrogen-dioksida koji ispuštaju vozila na dizelsko gorivo neprestano je viši od onog propisanog zakonima Evropske […]

U Parizu je predstavljen novi sistem za ograničenje broja vozila u saobraćaju. Zbog visoke zagađenosti vazduha, pariškim vlastima je cilj da poprave situaciju uvođenjem naljepnica koje označavaju starost i eko-normu vozila.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO