Erdogan: NATO nije isto što i SAD

Recep Tayyip Erdogan: Koliko se Turska treba pridržavati članova i odredbi NATO-a, toga se treba pridržavati i Amerika (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u utorak kako je pogrešno kazati da je Sjevernoatlantska alijansa isto što i Sjedinjene Američke Države te istakao kako su sve države članice NATO-a jednake sa SAD-om, javlja agencija Anadolija.

Erdogan se obratio članovima kluba zastupnika Partije pravde i razvoja u Parlamentu u Ankari, a tom prilikom se osvrnuo na aktuelna dešavanja.

“Kakvo je to članstvo u NATO-u, o kakvom se to partnerstvu u NATO-u radi? Ako smo zajedno u NATO-u, onda koliko se Turska treba pridržavati članova i odredbi NATO-a, toga se treba pridržavati i Amerika. Ono što još želim poručiti kao predsjednik Turske jeste da NATO nije isto što i SAD, sve članice u NATO-u su jednake sa SAD-om”, poručio je on.

Operacije kao primjeri

Erdogan je rekao kako se varaju oni koji prave određene planove vezano za Kipar i Egejsko more, misleći da je pažnja Turske trenutno usmjerena samo ka dešavanjima na jugu države.

“Neka se ne pomisli da ne primjećujemo potrage za prirodnim plinom u vodama oko Kipra i oportunističke inicijative u Egejskom moru. One koji žele iskoristiti činjenicu da je naša država fokusirala svoju pažnju na dešavanja na jugu još jednom upozoravamo da ne prave pogrešne račune i planove na Kipru i Egejskom moru. Jer, kako smo kroz operacije ‘Štit Eufrata’ i ‘Maslinova grančica’ spriječili one koji su imali pogrešne planove na jugu naše države, kako ćemo to uraditi i u Manbiju, isto to će biti učinjeno i drugim regijama”, poručio je predsjednik Turske.

Izvor: Agencije