Tusk poručio Turskoj da se uzdrži od prijetnji članici EU-a

Kipar je saopćio kako je turska vojska spriječila brod da se približi oblasti gdje vrši ispitivanje plina u istočnom Mediteranu (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je Tursku da izbjegne prijetnje ili akcije protiv neke članice Evropske unije, prenose agencije.

Dodaje se kako je Tusk zvaničnu Ankaru pozvao i da se posveti dobrosusjedskim odnosima, mirnom rješavanju sporova i poštovanju teritorijalnog suvereniteta.

Prvi čovjek Evropskog vijeća je to rekao nakon razgovora s kiparskim predsjednikom Nicosom Anastasiadesom, nakon što je Nikozija optužila tursku vojsku da opstruira eksploataciju prirodnog plina u Sredozemlju, prenosi Reuters.

Kipar je ranije saopćio kako je turska vojska spriječila brod, koji je pod ugovorom italijanske kompanije Eni, da se približi oblasti gdje vrši ispitivanje prirodnog plina u istočnom Mediteranu.

Jednostrana potraga

Turska se protivi onome što naziva jednostranom potragom kiparske Vlade za tečnim plinom jer, kako navodi, Vlada time gazi prava kiparskih Turaka na prirodne resurse ovog etnički podijeljenog otoka.

Turska je nedavno vojnim brodovima spriječila postavljanje platforme za traženje prirodnog plina nadomak obala Kipra.

Također, Ankara je insistirala da strane kompanije ne podrže aktivnosti kiparske Vlade.

Kipar je od 1974. godine podijeljen na grčki i turski dio.

Grčki dio je međunarodno priznat.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO