Trump: Jerusalem više nije tema pregovora

Palestinci planiraju sjedište svoje buduće države u istočnom dijelu tog grada, koji je Izrael osvojio u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump ponovio je da pitanje Jerusalema više nije tema pregovora nakon odluke da proglasi taj grad prijestonicom Izraela i tu premjesti američku ambasadu iz Tel Aviva. 

“Time što Jerusalem više nije tema pregovora htio sam razjasniti da je Jerusalem glavni grad Izraela, a što se tiče određenih granica, podržat ću ono o čemu se obje strane dogovore”, rekao je Trump za novine Israel Hayom u nedjelju. 

Trump je ponovio ono što je rekao tokom sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom Davosu prošlog mjeseca. 

U ekskluzivnom intervjuu za Israel Hayom Trump je pozvao i Izraelce i Palestince da naprave “teške kompromise” da postignu mirovni dogovor, upozorivši na izraelska naselja. 

Rijetka kritika Izraelu

Trump rijetko kritikuje izraelsko vodstvo, ali je u intervjuu rekao da nije siguran da Izrael želi mir. 

“Sada, rekao bih da Palestinci ne traže postizanje mira. I nisam potpuno siguran da Izrael traži postizanje mira”, rekao je za Hayom, koji je u vlasništvu Sheldona Adelsona, američkog milijardera koji podržava Trumpa. 

Američki predsjednik upozorio je izraelske vlasti da je gradnja naselja prepreka pregovorima. 

“Naselja su nešto što mnogo komplikuje stvaranje mira, zato mislim da bi Izrael trebao biti veoma oprezan s naseljima”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije