Mijanmar najavio istragu protiv vinovnika masakra nad Rohinjama

Ubistvo desetorice Rohinja dio je kampanje etničkog čišćenja (EPA)

Mijanmar je najavio da će preduzeti mjere protiv deset pripadnika sigurnosnih snaga u vezi s masakrom nad grupom Rohinja koji su zabilježili reporteri agencije Reuters.

Međutim, vlasti tvrde da to nije posljedica izvještaja koji je objavio Reuters, u kojem je opisano masovno ubistvo grupe muškaraca manjinskog muslimanskog naroda krajem prošle godine.

Zločin koji su zabilježili reporteri te agencije dogodio se u mjestu Inn Din, a novinari su kasnije uhapšeni i optuženi za špijunažu u Mijamnaru.

Etničko čišćenje

Ubistvo desetorice Rohinja dio je kampanje etničkog čišćenja u sjevernom dijelu većinski budističke države, gdje su živjele Rohinje, autohtoni muslimanski narod. Međutim, od augusta prošle godine oni su meta vojne kampanje u kojoj su hiljade ubijene, a više od 690.000 protjerano ili izbjeglo u susjedni Bangladeš.

“Bit će provedena istaga protiv sedam vojnika, tri policajca i šest civila i to je pokrenuto prije nego što je Reuters objavio izvještaj”, rekao je vladin glasnogovornik.

Muškarci su udarani mačetama i bili izloženi batinanju do smrti, dok su neki na kraju ubijeni i bačeni u masovnu grobnicu.

Izvor: Agencije


Povezane

Novinska agencija Reuters tvrdi da ima dokaze o masakru počinjenom nad Rohinjama u Mijanmaru u septembru prošle godine. Prvi put su ovakve tvrdnje potkrijepljene izjavama svjedoka iz budističkih sela i pripadnika snaga sigurnosti. Novinari koji su vodili istragu, zatvoreni su u Mijanmaru i odbijena im je jamčevina. Upozoravamo da su pojedini prizori uznemirujući.

Published On 09 Feb 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO