Holandski ministar priznao da je lagao o Putinovim izjavama

Halbe Zijlstra: Jasno sam čuo odgovor Vladimira Putina na pitanje o onome što je smatrao 'većom Rusijom' (EPA)

Holandski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra priznao je da je lagao o komentarima ruskog predsjednika Vladimira Putina o planovima za “veću Rusiju”.

Tokom predizborne kampanje prije dvije godine, on je rekao da je 2006. godine bio u Putinovoj rezidenciji kada je čuo ruskog predsjednuika kako govori o planovima za “veću Rusiju”, koja bi uključivala neke od ruskih susjeda.

“Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao ‘većom Rusijom'”, kazao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokratiju, koja vodi novu holandsku Vladu.

Nije bilo sastanka s Putinom

“Kazao je kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan bi ‘bilo lijepo imati'”, kazao je Zijlstra u govoru koji je zabilježen na snimci.

U ponedjeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je čuo te komentare od drugih osoba.

“Rasprava je bila održana i neko ko je bio tamo mi je rekao što je predsjednik Putin kazao o većoj Rusiji”, rekao je Zijlstra u saopćenju, nakon što je priznao laž u intervjuu holandskom dnevniku De Volkskrant.

Zijlstra je to priznao prije sastanka u srijedu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom.

Izvor: Agencije


Povezane

Kandidatkinja za predsjednika Rusije i TV-voditeljica Ksenija Sobčak mogla bi motivisati glasače da izađu na izbore.

Published On 02 Feb 2018

Očekuje se da će Vladimir Putin osvojiti još jedan šestogodišnji predsjednički mandat na izborima u martu. Njegovi protukandidati se pažljivo provjeravaju, ali niko ne očekuje veće iznenađenje. Rory Challands iz Moskve donosi priču o najvećem političkom događaju u Rusiji ove godine.

Published On 08 Jan 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO