EU traži suzdržavanje u eskalaciji sukoba u Siriji

Izrael, Avion, Zrakoplov, F-16
Izraelski napadi u Siriji nisu ništa novo, ali gubitak borbenog aviona predstavlja ozbiljnu eskalaciju (EPA)

Izvršno tijelo Europske unije je priopćilo da zaraćene sirijske strane i njihovi regionalni saveznici trebaju izbjeći širenje nove spirale nasilja u regiji.

U najozbiljnijoj dosadašnjoj konfrontaciji između Izraela i snaga koje uživaju iransku podršku u Siriji, u protuzračnoj vatri oboren je izraelski borbeni zrakoplov, koji se u subotu vraćao iz misije.

“Eskalacija vojnih sukoba širom Sirije, uključujući i događanja na izraelskoj granici, duboko je zabrinjavajuća. To bi moglo dovesti do opasnog prelijevanja borbi”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije.

“Tražimo od strana u Siriji, njihovih saveznika, kao i regionalnih aktera da poštuju međunarodno pravo, da pokažu suzdržanost i da izbjegnu akcije koje bi dodatno eskalirale situaciju i produžile patnje sirijskih civila”, kazala je ona, dodajući da EK pomno prati situaciju, prenosi Reuters.

Izraelska vojska objavila je u nedjelju da je nanijela veliku štetu sirijskoj protuzračnoj obrani nakon što je izraelski zrakoplov srušen u akciji nad Sirijom, prenijele su agencije.

Izrael: Najveći napad od 1982.

“Naš odgovor bio je ‘najveći napad’ te vrste protiv Sirije nakon rata s Libanonom 1982. godine”, rekao je general izraelskog zrakoplovstva Tomer Bar.

Lovac F-16 jet pogođen je u akciji do koje je došlo nakon što je iranski dron ušao u izraelski zračni prostor, kažu Izraelci.

Dva su se pilota katapultirala i preživjela pad zrakoplova na sjeveru Izraela.

Izrael kaže da je odgovorio drugim valom zračnih napada na 12 sirijskih i iranskih vojnih ciljeva u Siriji.

Izraelski napadi u Siriji nisu ništa novo, ali gubitak borbenog zrakoplova predstavlja ozbiljnu eskalaciju.

Vjeruje se da je to prvi put da je Izrael izgubio neku svoju letjelicu u sirijskom ratu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO