Duterte vojnicima: Pucajte pobunjenicama u genitalije

Rodrigo Duterte: Samo ćemo vam pucati u genitalije, pa kad ih ne budete više imale, bit ćete beskorisne (Getty Images)

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte našao se na meti osuda boraca za ljudska prava i prava žena, nakon što je rekao kako ženama u redovima komunista treba pucati u genitalije, u sklopu kažnjavana za borbu protiv vlasti ove azijske države.

Duterteova objava je “samo posljednja u seriji ženomrzačkih, pogrdnih i ponižavajućih izjava koje je uputio ka ženama”, navodi se u saopćenju koje je Human Rights Watch poslao Al Jazeeri u ponedjeljak.

“Izjava ohrabruje državne snage da čine seksualno nasilje tokom oružanog sukoba, što je prekršaj međunarodnog humanitarnog prava”, naveo je Carlos Conde, predstavnik HRW-a na Filipinima.

‘Kultura nekažnjivosti u državi’

Kako se navodi u transkriptu govora predsjednika Filipina od 7. februara, Duterte je kazao kako filipinski vojnici ne bi trebali ubijati pobunjenice.

“Samo ćemo vam pucati u genitalije, pa kad ih ne budete više imale, bit ćete beskorisne”, rekao je Duterte.

On je, također, grdio žene borce, jer su napustile svoju djecu i porodice kako bi se pridružile komunističkom pokretu.

Emmi de Jesus, članica Kongresa, koja predstavlja Gabrijelinu stranku žena, kritizirala je Duterteov istup i kazala kako on prikazuje kulturu “nekažnjivosti” u državi.

De Jesus je navela kako se predsjednik “ponovo potvrdio kao najopasniji macho-fašista na vlasti trenutno”.

Dodala je kako Duterte diže “državni terorizam nad ženama i narodom na novi nivo” i kako primorava vojnike “da čine više krvavih kršenja ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava”.

Grube šale sa silovanjem

Duterte se u posljednje vrijeme nekoliko puta našao na udaru kritika zbog ženomrzačkih istupa.

U januaru, tokom posjete Indiji, kazao je grupi indijskih i filipinskih biznismena u New Delhiju kako će privući posjetitelje Filipinima ponudivši im “42 djevice”.

Jula prošle godine je pravio šale sa silovanjem dok je govorio o Miss Univerzuma.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Usvajanjem novih zakona, filipinska vlada pokrenula je obračun s objavljivanjem takozvanih “lažnih vijesti”. Aktivisti smatraju da to predstavlja napad na slobodu govora, te kažnjavanje novinara i blogera za objavljivanje drugačijih stavova.

Published On 31 Jan 2018

Američki predsjednik Donald Trump u Manili se sastaje sa čelnicima članica Saveza zemalja Jugoistočne Azije, uključujući domaćina Rodriga Dutertea. Neočekivano, brutalni filipinski rat protiv droge i optužbe za kršenje ljudskih prava nisu naštetili odnosu dvojice predsjednika. U Manili je Jamela Alindogan.

Published On 13 Nov 2017

Na Filipinima, u policijskoj akciji za suzbijanje droge, više od 80 ljudi izgubilo je život. Naša reporterka, Jamela Alindogan, izvještava da je među ubijenima i petogodišnje dijete.

Published On 20 Aug 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO