Država New York tuži Weinsteina

Zbog optužbi za zlostavljanje Weinstein je otpušten iz kompanije koju je osnovao (EPA)

Država Njujork tužila je kompaniju “Vajnstin” zbog sumnje da studio nije zaštitio zaposlene od producenta Harvija Vajnstina, koga su mnoge žene optužile za seksualno uznemiravanje ili silovanje.

Njujorški tužilac Erik Šnajderman rekao je da je podneo tužbu protiv kompanije, kao i protiv Harvija i Roberta Vajnstina.

Vajnstin, saosnivač studija Miramaks, bio je jedan od najuticajnijih holivudskih producenata pre nego što ga je sada već više od 70 žena tužilo za seksualno uznemiravanje ili silovanje, što on negira.

Pregovori o prodaji studija

Studio pregovara sa grupom investitora o prodaji, ali će zbog tužbe pregovori biti “na čekanju”, navodi izvor upoznat sa situacijom, prenosi Rojters.

U tužbi se navodi da prodaja kompanije “mora da osigura da žrtve dobiju odštetu”, prenosi Rojters.

“Svaki Njujorčanin ima pravo na radno mesto bez seksualnog uznemiravanja, zastrašivanja i straha”, kaže se u saopštenju tužioca.

U tužbi se navodi i da je Vajnstin (65) godinama seksualno uznemiravao i zlostavljao zaposlene.

Menadžeri kompanije, među kojima je i kopredsednik studija i brat Harvija Vajnstina Bob, optužuju se da nisu reagovali iako su im konstantno podnošeni kredibilni dokazi o Vajnstinovim postupcima.

Advokat: Weinstein neće biti ‘žrtveni jarac’

Vajnstinov advokat Ben Brafman izjavio je da će Šnajdermanova pravična istraga dokazati da su mnogi navodi protiv njegovog klijenta bili bez osnova.

“Iako ponašanje g. Vajnstina nije bilo bez krivice, sigurno nije bilo kriminalno, a na kraju istrage biće jasno da je Harvi Vajnstin unapredio više žena na ključne rukovodeće pozicije od bilo kog drugog lidera u industriji i nije bilo ni traga diskriminaciji u Miramaksu ili TWC-u “, rekao je Brafman.

“Ako je cilj istraživanja da podstakne reforme u celoj filmskoj industriji, g. Vajnstin će prihvatiti istragu. Ako je svrha da g. Vajnstin bude ‘žrtveni jarac’, energično će se braniti”, rekao je Brafman.

Prve optužbe protiv Vajnstina za seksualno zlostavljanje zaposlenih u njegovoj kompaniji, ali i glumica sa kojima je sarađivao, pojavile su se u oktobru prošle godine.

Nakon toga Vajnstin je otpušten iz Upravnog odbora kompanije čiji je osnivač i koja nosi njegovo ime.

Od tada su slični navodi upereni protiv mnogih moćnih ljudi u biznisu, politici i zabavi, a priče o uznemiravanju i zlostavljanju širile su se posredstvom društvenih mreža.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO