Cavusoglu: Odnosi Turske i SAD-a dostigli kritičnu tačku

'Povjerenje između SAD-a i Turske izgubljeno je američkom krivicom', tvrdi Cavusoglu. (Anadolija)

Šef turske diplomatije Mevlit Čavušolu upozorio je danas da su bilateralni odnosi Turske i Sjedinjenih Američkih Država blizu potpunog kraha zbog američke podrške, kako je rekao, terorističkoj organizaciji PYD / PKK u Siriji.

“Odnosi Turske i SAD-a dostigli su kritičnu tačku. Ili ćemo ih popravljati ili će se u potpunosti uništiti”, rekao je Čavušolu novinarima na marginama 2. tursko-afričke ministarske konferencije u Istanbulu.

Čavušolu je poručio da Turska od SAD-a očekuje konkretne korake ka vraćanju poverenja, koje je i izgubljeno američkom krivicom.

Izgovor SAD za saradnju s PYD / PKK

Kritikujući vlasti SAD-a zbog podrške terorističkoj organizaciji PYD / PKK u Siriji, Čavušolu je rekao da SAD ne dira teroriste ISIL-a kako bi imao izgovor za nastavak saradnje sa grupom PYD / PKK, sirijskim ogrankom organizacije PKK, koju turski zvaničnici nazivaju terorističkom.

SAD podržava PYD / PKK i smatra ga pouzdanim saveznikom u borbi protiv ISIL-a u Siriji, a Turska se oštro protivi tome.

Turske snage i snage sirijske opozicije pokrenule su 20. januara operaciju u Afrinu u skladu sa turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onih koje se tiču borbe protiv terorizma, navodi Anadolija.

Turska se poziva i na član 5 iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se sprovodi uz poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Tillerson u Ankari do kraja sedmice

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada su u julu 2012. bez sukoba prepustile pripadnicima PYD / PKK-a kontrolu u Afrinu.

To je postao jedan od glavnih centara te organizacije, koja trenutno drži 65 odsto sirijsko-turske granice, a samo u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 njenih pripadnika.

PYD / PKK je sirijski ogranak organizacije PKK, koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji.

Američki državni sekretar Reks Tilerson trebalo bi da boravi u Ankari krajem nedelje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO