‘Bijeli’ štrajk policajaca u Sloveniji

Iz sindikata policije tvrde da protestuje 9.000 zaposlenih (Europol)

U Sloveniji je u ponedeljak ujutro počeo “beli” štrajk policijaca, no pretpostavlja se da će štrajk teći tako da se ne ugroze osnovne dužnosti i obaveze zaštite ljudi i imovine. 

Prema tvrdnjama sindikata policije, na taj način protestuje približno 9.000 zaposlenih policajaca i službenika Ministarstva unutrašnjih poslova.

Deo njih će se tokom dana okupiti na protestu pred zgradom Vlade.

U sindikalnom proglasu naveli su da će štrajk trajati do ispunjenja zahteva koji se odnose na plate, odnosno “narušene odnose” u sistemu plata za javni sektor, te da žele da vrate status koji toj profesiji pripada s obzirom na zadatke i odgovornost koji uz to idu.

Traže usklađivanje plaća s rastom BDP-a 

Osim toga, navode da je štrajk opravdan i da će tokom njegovog trajanja obavljati samo zakonski predviđene zadatke na sprečavanju dela koja predstavljaju opasnost za živote, zdravlje ili imovinu ljudi, te da neće pristati na tumačenje Vlade da je štrajk neopravdan i “interesno” motivisan i da vreme provedeno u štrajku neće biti plaćeno.

Štrajk policajaca prvi je od tri najavljena štrajka zaposlenih u javnom sektoru u Sloveniji u ovoj sedmici.

U utorak će dvočasovni štrajk održati zaposleni u zdravstvu, domovima za starije osobe i centrima za socijalni rad, a u sredu zaposleni u predškolskom i školskom obrazovanju, kad će, po najavama njihovog sindikata, biti zatvorene škole i vrtići.

Osnovni zahtevi većine sindikata javnog sektora, koji su s talasom štrajkova počeli krajem prošlog meseca, odnose se na povećanje plata, odnosno njihovo usklađivanje sa rastom BDP-a iz poslednjih godina kako bi se primanja zaposlenih vratila na nivo pre uvođenja mera štednje i restrikcije plata koje su bile uvedene 2012. godine zbog ekonomske krize.

Izvor: Agencije


Povezane

U Sloveniji su danas štrajkovali sindikati javnih službi. U jednodnevnom štrajku upozorenja Vladi učestvovale su bolnice i apoteke, carina, poreska uprava, univerziteti, državna uprava, javni RTV servis i drugi, a traže povišice plata. Svi su bili na radnim mjestima ali nisu radili, rješavali su se samo hitni slučajevi. Ovo je, najavljuju sindikati, početak talasa štrajkova […]

Published On 24 Jan 2018

Glavni grad Slovenije, u Evropi gradi sve jaču reputaciju sigurne luke za start-up kompanije koje koriste digitalne valute i razvijaju rješenja na “blockchain tehnologiji”. O čemu je zapravo riječ, iz Ljubljane objašnjava Emir Nuhanović.  

Published On 23 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO