Macron želi reorganizirati islam u Francuskoj

Macron je ranije muslimanima u zemlji poručio da će im pomoći (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je da želi da reorganizira islam u Francuskoj kako bi muslimansku vjeru uveo u mirne odnose sa državom i drugim vjeroispovijestima, ali je i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i “nacionalno jedinstvo”.

“Radimo na strukturiranju islama u Francuskoj, a to želimo i da objasnimo, što je izuzetno važno”, rekao je Macron u intervjuu francuskom listu Journal du Dimanche.

Kako je francuski predsjednik istakao, cilj mu je da “otkrije srž svjetovnosti, mogućnost da neko vjeruje ili ne vjeruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posjedovanja slobodne svesti”.

Korak po korak

Macron nije želio iznijeti detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na prijedlogu bude završen, prenosi Tanjug.

“Moja metoda je – napredovati korak po korak”, objasnio je on.

Francuski list podsjeća da je Macron 21. decembra 2017, tokom susreta s predstavnicima vjeroispovijesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši “radikalizaciju svjetovnosti” – što se, kako je objasnio njegov savjetnik, odnosilo na sve političke partije koje koriste zakon iz 1995. u svrhe rata na polju identiteta.

Predsjednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio “rad na strukturiranju islama u zemlji” i muslimanima poručio: “Pomoći ću vam”.

Izvor: Agencije