Analitičari: Rat Irana i Izraela nije na vidiku

Nakon što je srušio iransku bespilotnu letjelicu u svom zračnom prostoru, Izrael je izveo zračne napade na proiranske elemente u Siriji (EPA)

Odnosi između Izraela i Irana bilježe novi trend rasta tenzija nakon što su izraelske snage bombardirale iranske elemente u Siriji, a analitičari tvrde da do rata između dviju zemalja ipak neće doći.

Nakon što je srušio iransku bespilotnu letjelicu u svom zračnom prostoru, Izrael je izveo zračne napade na proiranske elemente u Siriji, a tokom napada srušen je jedan izraelski avion F-16, prenosi agencija Anadolija.

U jeku rasta tenzija, Izrael i dalje tvrdi da iransko vojno prisustvo u Siriji predstavlja crvenu liniju, a u javnosti se postavlja pitanje dokle su spremni ići.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tu temu je naglašavao i na sastancima sa najvišim zvaničnicima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali Iran se nije osvrtao na njegova upozorenja.

Izraelski analitičar Avi Issacharoff za Anadoliju je kazao kako subotnji incidenti predstavljaju drugu fazu izraelsko-iranske krize.

Vojno prisustvo

“Iran ima veliko vojno prisustvo u Siriji. To znači da glavnu riječ u Siriji ne vodi tamošnji predsjednik Bashar al-Assad, nego Iran. Jučerašnji događaji samo potvrđuju obime iranskog uticaja u Siriji”, kazao je Issacharoff.

Naglasivši kako je rušenje izraelskog aviona incident koji nije viđen u protekle tri decenije, Issacharoff je kazao da piloti aviona nisu zarobljeni jer je avion pao na izraelsku teritoriju.

“Bombardiranje iranskih položaja u Siriji je bio dovoljno jak odgovor od Izraela, ali stvarno pitanje je kuda Izrael i Iran namjeravaju ići u ovom slučaju. Ključ situacije u ovom slučaju je u rukama Assada. Iako on jeste pijun iranske politike, smatram da kao neko ko se još uvijek predstavlja predsjednikom može i treba spriječiti iransku dominaciju u Siriji”, kazao je Issacharoff i dodao da intenziviranje tenzija s Izraelom Assadu ni u kom slučaju ne može koristiti.

Ističući kako izraelski premijer Netanyahu vodi politiku kojoj glavni cilj jeste ostanak na vlasti, Issacharoff je kazao da Netanyahu zasigurno ne želi ulaziti u rat s Iranom jer bi u slučaju poraza doživio pad popularnosti.

Beskorisne tenzije

“Rat su rakete, smrt i istražne komisije. To realno Netanyahuu ne bi koristilo. Neosnovane su i tvrdnje da bi ulaskom u takav rat Netanyahu izbjegao istrage o korupciji”, kazao je Issacharoff i dodao da su i Izrael i Iran svjesni da im dalja eskalacija tenzija ne bi donijela nikakvu korist.

I politički analitičar Antoine Shalhat također ukazuje da su Izrael i Iran ušli u dugo neviđeni nivo napetih odnosa, ali da je očito da niti jedna strana ne pokazuje spremnost za ustupke.

“Pitanje koliko daleko će sve to ići je pitanje za milion dolara koje niko ne zna. Bez obzira što niti jedna strana ne želi rat, situacija se može pogoršati i najmanjim incidentom. Sada sve ovisi o dešavanjima na terenu u Siriji. Čini se da su se obje strane popele na drvo i da sada ne znaju kako da siđu”, kazao je Shalhat.

Komentirajući i poziv Izraela da se Rusija umiješa i intervenira u ovoj situaciji, Shalhat je kazao da je nerealno očekivati da se zvanična Moskva odrekne savezništva sa Sirijom i Iranom, bez obzira što želi i dobre odnose s Izraelom.

Izvor: Agencije