Video: Sirijski Kurdi oborili turski helikopter kod Afrina

[Facebook/YPG]

Pripadnici snaga sirijskih Kurda pod nazivom Jedinice za zaštitu naroda (YPG) oborili su helikopter turske vojske u blizini grada Afrina na sjeveru Sirije, izjavio je danas predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Jedan od naših helikoptera je nedavno oboren. Takve stvari će se dešavati, jer mi smo u ratu”, rekao je Erdogan u obraćanju članovima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP) u Istanbulu, prenosi Reuters.

Erdogan je, međutim, istakao da Turska “možda jeste izgubila helikopter, ali će oni (koji su ga oborili) platiti cijenu toga”.

Turski predsjednik nije pomenuo da je prilikom obaranja letjelice iko poginuo.

Turski premijer Binali Yildirim rekao je da su u padu helikoptera poginula dva turska vojnika.

Sukob u regiji Afrin

“Jedan od dva naša jurišna helikoptera, koji su letjeli u regiji Afrina, je nažalost pao. Dvojica pripadnika naših Oružanih snaga su poginula”, rekao Yildirim.

Istovremeno, izvori YPG-a potvrdili su da je turski helikopter oboren, što je prvi zvanično potvrđen slučaj uništenja jedne turske letjelice iznad Sirije tokom dugogodišnjeg građanskog rata u Siriji, navodi britanska agencija.

Ankara je prošlog mjeseca počela vazdušnu i kopnenu ofanzivu na kurdske borce u pograničnom sirijskom regionu Afrinu, čime je otvorila novi front u sirijskom ratu u kojem učestvuje više strana.

Izvor: Agencije