Trump blokirao demokratski memorandum o ruskoj istrazi

Deomkrate traže da se objavi memorandum (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump odbio je objaviti povjerljivi demokratski dokument koji odbacuje optužbe o zloupotrebi vlasti savezne policije i ministarstva pravosuđa u istrazi o ruskoj aferi, spominjući “zabrinutost za nacionalnu sigurnost”.

Demokratski memorandum “sadrži brojne povjerljive i posebno osjetljive odlomke”, naglasio je Don McGahn, pravosudni savjetnik Bijele kuće objašnjavajući predsjednikovu odluku u pismu upućenom predsjedniku Povjerenstva za obavještajne službe Predstavničkog doma Devinu Nunesu.

Trumpova odluka je ozbiljno naljutila demokrate. Čelnik te stranke u Senatu Chuch Schumer rekao je: “Milioni Amerikanaca pitaju se jedno jednostavno pitanje: Što on to pokušava sakriti?”.

Demokrati su zatražili da se taj dokument objavi u okviru sličnog poteza republikanaca čiji je povjerljivi dokument objavljen prošle sedmice.

Zloupotreba moći

Tada je deklasificiran dokument koji su sastavili republikanci u Kongresu, u kojem se opisuje ono što smatraju zloupotrebom moći savezne policije (FBI) dok su prisluškivali od oktobra 2016. Cartera Pagea, savjetnika Donalda Trumpa tokom predsjedničke kampanje.

Otad demokrati strahuju da “memorandum Nunes” ne posluži kao povod za otpuštanje dužnosnika iz FBI-ja i ministarstva pravosuđa i tako zaustavi posebnog tužitelja Roberta Muellera. On istražuje o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. te o eventualnom dosluhu Moskve i Trumpova tima kako bi pobijedio.

No, po McGahnu, perspektiva objave demokratskog memoranduma izaziva “jako ozbiljnu zabrinutost za nacionalnu sigurnosti i interese snaga reda”.

Izvor: Agencije