Sjeverna Koreja ne može platiti za budžet UN-a zbog sankcija

Pjongjang mora UN-u da uplati skoro 184.000 dolara koliko duguje za 2018. godinu (EPA)

Sjeverna Koreja nije u mogućnosti da plati svoj doprinos za budžet Ujedinjenih naroda za 2018. godinu zbog međunarodnih sankcija kojima su pogođene njene devizne banke, saopćila je Misija te zemlje pri UN-u.

Sjevernokorejski ambasador pri UN-u Ja Song-nam zamolio je visokog zvaničnika UN-a Jana Beagla da pomogne da se osigura kanal za bankarsku transakciju kako bi Pjongjang mogao uplatiti skoro 184.000 dolara koliko, kako kaže, duguje za 2018. godinu, prenosi Tanjug.

Članice UN-a trebaju platiti plate određenu sumu za budžet UN-a i njegove mirovne misije, kao i međunarodne tribunale, prenosi Reuters.

Sankcije Sjedinjenih Američkih Država i UN-a koje pogađaju Deviznu trgovačku banku Sjeverne Koreje sprečavaju Pjongjang da “ispuni svoje obaveze kao države članice UN-a uključujući i normalne aktivnosti kao što su plaćanje doprinosa za UN-a”, navela je sjevernokorejska misija.

‘Okrutne sankcije’

Sankcije “također pokazuju koliko su sankcije okrutne i necivilizacijske”, navodi se u saopćenju i dodaje da ako Pjongjang ne bude mogao da uplati novac “kristalno je jasno” krivica leži na SAD-u i “njegovim sljedbenicima”.

Ova sjevernokorejska banka je na listi sankcija SAD-a od 2013. godine, a rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama obuhvaćena od augusta prošle godine.

Prema Povelji UN-a, zemlje koje ne izmiruju svoje obaveze dvije uzastopne godine mogu izgubiti pravo glasa u Generalnoj skupštini UN-a koja broji 193 članica.

Na stranici UN-a objavljeno je da na dan 28. januara 12 zemalja kasni sa plaćanjem dvije godine.

Izvor: Agencije