Novi udari na Siriju nakon obaranja izraelskog aviona

U saopćenju izraelske vojske se navodi da su piloti povrijeđeni i evakuirani u bolnicu (EPA)

Izraelska vojska je saopćila da je izvela novi, “veliki napad”, na 12 iranskih i sirijskih meta u Siriji, nakon što su sirijske protivzračne snage rano u subotu oborile izraelski avion tipa F-16, a rusko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je sve umiješane strane da pokažu uzdržanost i da ne dozvole eskalaciju tenzija u regiji.

“Smatramo neophodnim poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije i drugih zemalja u regiji”, navodi se u saopćenju, prenosi Tass.

Rusko Ministarstvo ističe da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog nedavnog razvoja događaja i napada na Siriju, “a naročito zbog opasne eskalacije unutar i oko zona deeskalacije u Siriji, koje su inače važan faktor za smanjenje nasilja u toj zemlji”.

U saopštenju se napominje da su za Moskvu nedopustive prijetnje po rusku vojsku koja je raspoređena u Siriji “na zahtjev legalne sirijske vlade kako bi podržala tu zemlju u borbi protiv terorizma”.

U izraelskim zračnim napadima pogođene su protivavionske odbrambene baterije i četiri iranske mete, ali nije navedeno koje, već samo da “pripadaju iranskom vojnom aparatu u Siriji”, navodi se u vojnom saopćenju.

Niz napada

To je najnoviji napad u čitavom nizu prekogranične razmjene vatre koja je izbila kada je rano jutros iranski dron presretnut iznad Izraela.

U odgovoru na tu provokaciju, kako je navedeno, Izrael je napao iranske mete u Siriji, prenosi agencija Beta.

Sirijska vojska i njeni saveznici porekli su da je bespilotna letjelica koju je Izrael jutros oborio povrijedila izraelski zračni prostor, dodavši da je bila u regularnoj misiji prikupljanja obavještajnih podataka o borcima grupe Islamska država Irak i Levant.

U saopćenju Centralnog vojnog medija, povezanog sa sirijskom vojskom, napad Izraela koji je uslijedio u provinciji Homs u centralnom dijelu Sirije je označen kao “teroristički akt”, uz upozorenje na teške i ozbiljne posljedice, prenio je AP.

Također je navedeno da su izraelski avioni ciljali bazu dronova čija je misija da sakuplja obavještenja o ISIL-u u tom podrčju. Navedeno je i da je ona pogođena dok su dronovi bili u regularnoj misiji u pustinji u provinciji Homs i da je “laž i pogrešno” reći da je dron ušao u izraelski zračni prostor.

Zamjenik čelnika iranske elitne Revolucionarne garde odbio je ranije da komentira tvrdnje Izraela da je presreo i srušio dron poslat iz Sirije, prenijela je informativna agencija Tansim.

Brigadni general Hossein Salami “nije komentirao izvještaje o iranskom dronu na upit novinara, ali je kazao da bi Iran mogao uništiti sve američke vojne baze u regiji i stvoriti pakao cionističkom režimu (Izraelu)”, prenosi Tasnim.

Ista agencija prenosi da ja je Salami kazao da ne može potvrditi bilo kakav izvještaj o izraelskom presretanju iranskog drona “jer su oni lažovi”.

Izraelska avijacija je nakon obaranja bespilotne letjelice napala iranske mete u Siriji odakle je dron lansiran

Nakon napada u Siriji su se sirene oglasile drugi put danas na sjeveru Izraela i sirijska državna TV javila da su eksplozije odjeknule u području Damaska, nazvavši to “novom agresijom Izraela”.

Izraelska vojska je prethodno saopćila da je nakon obaranja bespilotne letjelice napala iranske mete u Siriji odakle je dron lansiran.

Također je naknadno saopćila da je jedan od izraelskih pilota ozbiljno ranjen, kada je hitno iskočio iz svog aviona F-16 jer se našao na udaru sirijske vatre. Drugi pilot je zadobio lakše povrede.

Avion je pao na sjeveru Izraela nakon jake protivzračne vatre iz Sirije.

Vojska Izraela izrazila je spremnost “za razna scenarija” i, kako je navedeno, “nastavit će djelovati u skladu s procjenama situacije”, prenio je Associated Press.

Raketni udari

Sirijska televizija je potvrdila ranije da je Izrael izvršio nove napade na ciljeve u okolini Damaska, dodajući da je izraelska vojska gađala uporišta sirijske vojske u okolini Damaska.

Prema izvještaju izraelskog Kanala 10, na meti napada našla se jedinica Republikanske garde u Damasku.

Šef ureda Al Jazeera u Damasku Walid al-Omari ocjenjuje da su u novim napadima korištene rakete, a ne avioni.

Reporter Al Jazeere izvijestio je da u sirijskoj zračnoj bazi Tiyas u potpunosti obustavljen zračni promet.

U gradu Al-Kiswah u okolini Damaska usljed izraelskog granatiranja eksplodirao je vojni magacin snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dodaje Al Jazeerin reporter.

Izraelska vojska saopćila je ranije da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale, javljaju agencije.

Protivzračna odbrana

U saopćenju se navodi da su se izraelski avioni suočili sa jakom protivzračnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na sjeveru Izraela.

Dodaje se da su piloti povrijeđeni i evakuirani u bolnicu, prenosi Tanjug.

Na sjeveru Izraela oglasile su se sirene kao rezultat sirijskog napada.

Eksplozije su se mogle čuti i u Libanu, u blizini sirijske granice.

“Ovo je dramatičan događaj”, izvijestila je Zeina Khodr, reporterka Al Jazeere koja izvještava iz Beiruta.

“Izrael je izveo desetke zračnih napada u posljednjih godinu dana, ali ovo je prvi put da je sirijska vojska oborila izraelski avion”, kazala je ona.

Izrael ‘spreman za dalje akcije’

Sirijska državna televizija citirala je vojnog zvaničnika koji je kazao da je meta “izraelske agresije” bila vojna baza sirijske vojske u centralnoj regiji.

Izvori iz Damaska navode da je bilo žrtava među sirijskim snagama.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je da je Iran odgovoran za ovo “teško kršenje izraelskog suvereniteta”.

Vojska navodi da “nadgleda događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije”.

Izraelski avioni suočili su se s jakom protivzračnom odbranom iz Sirije [EPA]

Sirijska državna televizija citirala je vojnog zvaničnika, koji je rekao da su sirijske odbrambene snage pogodile više od jednog izraelskog aviona, prenosi AP.

Izraelska vojska saopćila je, međutim, da je samo jedan avion oštećen dok je bio na misiji da pogodi “iransku instalaciju”, koja je lansirala dron iz Sirije čime je negirala navode Sirije da je pogođeno više od jednog aviona, prenio je Reuters.

Najviši izraelski vojni zvaničnici sastali su se da se dogovore o nastavku akcije. Glavni izraelski vojni glasnogovornik, brigadni general Ronen Manelis, rekao je da Izrael smatra Iran direktno odgovornim.

“To je ozbiljan iranski napad na izraelsku teritoriju. Iran uvlači regiju u avanturu za koju ne zna kako će se završiti. Ko god je odgovoran za taj incident je taj koji će platiti cijenu”, rekao je glasnogovornik.

Izvor: Al Jazeera i agencije