Hezbollah: Rušenje izraelskog F-16 početak nove strateške faze

Izraelski avioni suočili s jakom protuzračnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na sjeveru Izraela (EPA)

Libanski šiitski pokret Hezbollah saopćio je da je obaranje izraelskog aviona F-16 dejstvima sirijske vojske označilo “početak nove strateške faze” koja će, kako navodi, ograničiti izraelsko iskorištavanje sirijskog zračnog prostora.

“Današnji događaji znače da je sa starim jednačinama definitivno gotovo”, zaključuje se u saopćenju Hezbollaha, prenosi Reuters.

Hezbollah, teško naoružani pokret šiitskih muslimana, dio je vojne alijanse koja podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, napominje britanska agencija.

Zračna odbrana

Izraelska vojska saopćila je ranije danas da je oborila iranski dron, koji je ušao u zemlju, i da je gađala iranske mete u Siriji, koje su ga lansirale, prenosi Tanjug.

U saopćenju izraelske vojske se navodi da su se izraelski avioni suočili s jakom protuzračnom odbranom iz Sirije, koja je prinudila izraelske pilote da napuste avion F-16, koji se srušio na sjeveru Izraela.

Glasnogovornik izraelske vojske Jonathan Conricus rekao je da je Iran odgovoran za ovo “teško kršenje izraelskog suvereniteta”, a vojska je saopćila da “prati razvoj događaja i u potpunosti je spremna za dalje akcije”.

Izvor: Agencije