SAD strahuje da Sirija razvija hemijsko oružje

Vjeruje se da Vlada Sirije drži zalihu hemijskog oružja uprkos američko-ruskom dogovoru (Arhiva)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa spremna je ponovno vojno djelovati protiv sirijske vlade ako bude potrebno zbog upotrebe kemijskog oružja za koje strahuje da Damask razvija, otkrili su visoki američki dužnosnici, a prenosi Reuters.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu nastavljaju s povremenom upotrebom kemijskog oružja u manjim količinama od smrtonosnog napada prošlog travnja koji je uzrokovao američki napad projektilima na sirijsku zračnu luku, naveli su neimenovani dužnosnici. 

Karakteristike nedavnih napada pokazuju kako Sirija potencijalno razvija novo oružje i metode upotrebe, navodi britanska agencija.

Ako međunarodna zajednica ne bude brzo djelovala kako bi stvorila pritisak na Assada, sirijsko kemijsko oružje bi se moglo proširiti izvan te države i možda čak i u Sjedinjene Države, tvrdi jedan od dužnosnika koji su htjeli ostati anonimni. 

Rusija odbacuje povezanost

Vjeruje se da Assadova vlada drži zalihu kemijskog oružja usprkos američko-ruskom dogovoru pod kojim ga je Damask 2014. trebao predati na uništenje, ističu dužnosnici. 

Ponovili su nedavnu optužbu državnog tajnika Rexa Tillersona koji je rekao da je Rusija, Assadov saveznik u sirijskom sukobu, djelomično odgovorna za izostanak implementacije zabrane kemijskog oružja. 

Rusija je to odbacila, a sirijska vlada tvrdi da nije izvodila te napade. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO