Porošenko: Ruskim brodovima zabraniti da ulaze u luke EU-a i SAD-a

Petro Porošenko: Rusija blokira plovidbu u Kerčkom moreuzu, što ima velike ekonomske posljedice za Ukrajinu (EPA)
Petro Porošenko: Rusija blokira plovidbu u Kerčkom moreuzu, što ima velike ekonomske posljedice za Ukrajinu (EPA)

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko zatražio je od međunarodne zajednice da zabrani ruskim brodovima da uplovljavaju u luke na teritoriji SAD-a i zemalja Evropske unije.

On je za televiziju Fox News rekao da Rusija blokira plovidbu u Kerčkom moreuzu, što ima velike ekonomske posledice za Ukrajinu.

“Upravo iz tog razloga je neophodno zabraniti ruskim brodovima da uplovljavaju u američke i evropske luke”, dodao je Porošenko.

‘Ugrožena sigurnost plovidbe’

On je kazao i da je Kijev spreman da sarađuje po tom pitanju sa svim partnerima koji su zainteresovani.

S druge strane, zamenik načelnika sektora Obalske straže Pogranične službe ruskih snaga bezbednosti Aleksej Volski izjavio je da su, tokom nedavnog incidenta u Kerčkom moreuzu, ukrajinski brodovi u statusu borbene gotovosti, sa spremnim oružjem, ušli u trenutku kada se u blizini nalazilo 166 civilnih brodova.

“Možemo samo pretpostaviti do čega je čak i slučajna artiljerijska vatra mogla da dovede u tako prometnoj plovnoj zoni”, rekao je Volski, istakavši da su akcije ukrajinskih mornara 25. novembra u Kerčkom moreuzu “ugrozile bezbednost plovidbe”, prenosi agencija Tass.

On je naglasio da pogranični brodovi ruske Federalne službe bezbednosti nisu izvršili artiljerijske pripreme, niti su digli na uzbunu borbenu posadu u trenutku kada su to učinili ukrajinski vojni brodovi, a to se, napominje, može videti na video-snimku.

Tenzije počele u augustu

Rekao je da je za oružje koje je pronađeno na ukrajinskim brodovima, nakon što su zaplenjeni u Kerčkom zalivu, tokom inspekcije ustanovljeno da prekoračuje osnovne standarde kad je reč o municiji.

Volski je novinarima u Moskvi kazao da su tenzije u Azovskom moru počele u avgustu, kada su ukrajinski vojni brodovi počeli da prete da će otvoriti vatru na ruske brodove ukoliko im priđu na četiri kilometra razdaljine.

Federalna služba bezbednosti je ranije saopštila da su 25. novembra ujutro tri broda ukrajinske mornarice ilegalno prešla rusku granicu, ignorišući legitimne zahteve sa brodova Pogranične službe Federalne službe bezbednosti i Crnomorske flote da stanu, te da su nastavili sa opasnim manevrima.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO