Kina traži hitno oslobađanje potpredsjednice Huaweija

Iz kineske kompanije su saopćili da je njihovo djelovanje bilo u skladu sa svim primjenjivim zakonima (EPA)
Iz kineske kompanije su saopćili da je njihovo djelovanje bilo u skladu sa svim primjenjivim zakonima (EPA)

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Kanadu da odmah oslobodi potpredsednicu i finansijsku direktorku kineskog proizvođača mobilnih telefona Huawei Meng Wanghzou, koja je uhapšena pre sedam dana, i upozorilo Ottawu da će u protivnom snositi posledice.

Kanadski ambasador u Pekingu pozvan je u Ministarstvo, gde mu je zamenik šefa kineske diplomatije Le Yucheng preneo upozorenje i uručio “oštar protest”, prenosi Reuters.

Meng je uhapšena pre nedelju dana u Kanadi, gde joj preti ekstradicija u Sjedinjene Američke Države.

Washington je optužuje da je prikrivala veze kompanije sa jednom firmom koja je pokušala da proda opremu Iranu uprkos američkim sankcijama.

Prijeti joj 30 godina zatvora

Reagujući na hapšenje, Huawei je u saopštenju naveo da nije svestan bilo kakve zloupotrebe, dodajući da je delovanje bilo u skladu sa svim primenjivim zakonima.

“Kompaniji je pruženo vrlo malo informacija u vezi sa optužbama i nismo svesni bilo kakve zloupotrebe gospođe Meng Wanzhou”, saopšteno je iz Huaweia.

Mengo, kćerka osnivača kineske kompanije Huawei Rena Zhengfeia, pojavila se u petak pred sudom u Vankuveru.

Kanadski tužilac je tada rekao da ona namerava da pobegne iz te zemlje, jer se u SAD suočava sa optužbama na osnovu kojih bi mogla biti osuđena do 30 godina zatvora.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO