WHO: Godišnje na cesti pogine 1,35 miliona ljudi

Evropa je dio svijeta s najmanjom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama (Arhiva)

Svake 24 sekunde jedna osoba pogine u saobraćajnim nesrećama u svijetu, ukupno 1,35 miliona godišnje, i te su nesreće sada vodeći uzrok smrti djece i mladih, objavila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija, zahtijevajući globalni odgovor.

Broj poginulih u protekle tri godine narastao je za oko 100.000, a saobraćajne nesreće sada su vodeći uzrok smrti djece i mladih u dobi od pet do 29 godina, navela je zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda u novom izvještaju.

“Te su smrti neprihvatljiva cijena za mobilnost”, napisao je u saopćenju direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Nema isprika za nedjelovanje. To je problem za koji postoje oprobana rješenja.”

Raste broj ljudi i vozila

Izvještaj WHO-a o sigurnosti u saobraćaju, temeljen na podacima do kraja 2016. godine, pokazuje da se stanje pogoršava.

U prethodnom izvještaju, koji je obuhvatio razdoblje do 2013. godine, broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u svijetu procjenjivao se na 1,25 miliona godišnje.

No, uprkos povećanju ukupnog broja poginulih, stopa smrtnosti je stabilna, jer raste i broj ljudi, i broj vozila.

“To sugerira da su napori za sigurnost u saobraćaja u nekim srednje bogatim i bogatim zemljama ublažili situaciju”, ocjenjuje WHO.

To je najvećim dijelom zbog boljih zakona koji reguliraju ključne rizike, poput prekoračenja brzine vožnje, vožnje pod utjecajem alkohola, korištenja sigurnosnih pojasa i dječjih sjedalica.

Sigurnija infrastruktura, poput gradnje pločnika i uvođenja traka za bicikle te stroži kriteriji za tehničku ispravnost vozila, pokazala je rezultate.

No, dok su mnoge zemlje pojačale napore da poboljšaju stanje, mnoge siromašne zemlje zaostaju.

U Africi najviša stopa smrtnosti

Prema izvještaju WHO-a, “ni jedna siromašna zemlja nije uspjela smanjiti ukupni broj poginulih” i rizik od gubitka života u saobraćajnim nesrećama ostaje tri puta veći nego u razvijenim zemljama.

Stopa smrtnosti posebno je visoka u Africi, u kojoj gine 26,6 osoba godišnje na svakih 100.000 stanovnika, u poređenju sa 9,3 poginule osobe na svakih 100.000 Evropljana.

Evropa je dio svijeta s najmanjom stopom smrtnosti u saobraćajnim nesrećama.

U ukupnom broju poginulih pješaci i biciklisti čine prosječno 26 posto (u Africi 44 posto), dok vozači motora i putnici na motorima čine 28 posto poginulih (u jugoistočnoj Aziji 43).

Izvor: Agencije