Video: Brutalan okršaj studenata i policije u Francuskoj

Studenti širom Francuske pridružili su se protestima koji u toj zemlji traju sedmicama zbog reformi obrazovnog sistema.

Izvor: [Nico B/YouTube]

Videosnimak na internetu brutalnog hapšenja studenata šokirao je francusku javnost, izazvavši uzbunu i bijes uoči novih protesta najavljenih za vikend, javljaju agencije.

‘Evo razreda koji se lijepo ponaša’

Na snimku koji je napravljen u mjestu Mantes-la-Jolie na obodu Pariza, vidi se grupa studenata koja kleči na koljenima sa rukama povijenim iza glave, okružena pripadnicima policije u punoj opremi, čija se lica ne vide od maski koje nose kao dio opreme, prenosi AP.

Izvor: [YouTube/Mskos] 

U jednom od snimaka čuje se policajac koji kaže “evo razreda koji se lijepo ponaša”.

Francuski ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer rekao je da su slike studenata na koljenima tokom hapšenja “šokantne”, prenose francuski mediji.

Videosnimak proširio se na društvenim mrežama i izazvao lavinu kritika sindikata i ljevičarskih stranaka na račun policijske brutalnosti, navodi agencija.

Izvor: Agencije


Povezane

Iako je francuski predsjednik Emmanuel Macron odustao od podizanja cijena goriva, pokret takozvanih “Žutih prsluka” ne miruje. Novi protesti širom zemlje najavljeni su za sutra. Veliki dio Francuza svom šefu države zamjera što nema razumijevanja da je njihov život nepodnošljivo skup. U Francuskoj će u subotu biti raspoređeno više od 65.000 policajaca i pripadnika specijalne […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO