UN: Moguće mirno rješenje sukoba u Zapadnoj Sahari

Predstavnik Ujedinjenih naroda za Zapadnu Saharu Horst Koehler kazao je kako vjeruje da je moguće mirno rješenje višedecenijskog sukoba između Maroka i Fronta Polisario.

Koehler, bivši njemački predsjednik,  novinarima u Ženevi je kazao kako je “veoma zadovoljan što može objaviti kako su delegacije posvećene dijalogu” te kako su sve strane obećale da će se naći za sličnim “okruglim stolom” u prvoj četvrtini 2019. godine.

Razgovori, na kojima su bili ministri vanjskih poslova Maroka, Alžira i Mauritanije te predstavnici secesionističkog zapadnosaharskog pokreta Polisario, prvi su ove vrste od 2012. godine.

Potrebna je politička volja

“Shvatio sam, iz naših razgovora, da niko ne pobjeđuje održavanjem statusa quo i čvrsto vjerujem kako je u interesu svih da se riješi ovaj sukob”, istakao je Koehler.

Šef marokanske diplomatije Nasser Bourita se složio da je atmosfera bila produktivna, ali i istakao kako to samo po sebi “nije dovoljno”.

“Dobra atmosfera treba biti pretvorena u iskrenu volju… Ovaj tren će proći ako ne postoj politička volja”, naveo je on.

Regija Zapadne Sahare je podijeljena zemljanim zidom, teritorija istočno od njega je pod kontrolom Fronta Polisario, kojeg podržava Alžir.

Španija je prepustila kontrolu nad ovom teritorijom 1975. godine, da bi na nju došli Maroko i Mauritanija i svojatali je kao svoju.

Referendum nije održan

Mauritanija je 1984. godine odustala i priznala Demokratsku Arapsku Republiku Saharu – SADR.

Maroko, koji kontrolira otprilike 90 posto teritorije i tri glavna grada, tvrdi kako je ona dio ovog sjevernoafričkog kraljevstva.

Prema dogovoru o prekidu vatre od 1991. godine, kojem je posredovao UN, zamišljen je referendum kojim bi se stanovnici Zapadne Sahare izjasnili kojim putem žele ići, ali on nikada nije održan.

Izvor: Al Jazeera i agencije