Trump: Tillerson nije imao potreban mentalni kapacitet

U rijetkom razgovoru, čiji dijelovi su objavljeni u petak, nije tajio svoje loše odnose s Trumpom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nazvao je na Twitteru bivšeg državnog sekretara SAD-a Rexa Tillersona “glupim kao kamen”, nakon što je Tillerson u intervjuu komentirao svoj poslovni odnos s predsjednikom SAD-a.

“Mike Pompeo radi odličan posao, jako sam ponosan na njega. Njegov prethodnik, Rex Tillerson, nije imao potreban mentalni kapacitet. Bio je glup kao kamen i nisam ga se dovoljno brzo mogao riješiti. Bio je lijen kao trut”, napisao je Trump.

Bivši šef američke diplomatije Tillerson je ranije rekao da je Trumpa često morao informirati da ono što traži od njega nije zakonito, te ocijenio da je “nediscipliniran” i nesklon detaljnom informiranju.

‘Trump ne voli čitati’

U rijetkom razgovoru na televiziji CBS, čiji dijelovi su objavljeni u petak, nije tajio svoje loše odnose s Trumpom.

“Mislim da je do toga došlo jer smo duboko različiti. Nemamo jednake sisteme vrijednosti”, objasnio je.

“Trebao sam mu govoriti ‘Gospodine predsjedniče, razumijem što želite učiniti, ali to ne možete učiniti na taj način jer time kršite zakon ili je u suprotnosti sa sporazumum'”.

“To mu je jako smetalo”, dodao je Tillerson.

“Mislim da mu je bilo dosta da mu svakog dana govorim ‘Ovo ne možete napraviti, da vidimo što se može učiniti'”.

Rex Tillerson, bivši glavni direktor ExxonMobila nije imao političkog iskustva i nikada se nije sreo sa Donaldom Trumpom kada su dužnosnici republikanske stranke istakli njegovo ime za čelnu poziciju američke diplomatije.

Tillerson se teško uklopio u novu administraciju i usmjerio je svoje napore na smanjenje osoblja u ministarstvu na štetu velikih diplomatskih ciljeva predsjedništva.

“Došavši iz vrlo disciplinirane i jako usmjerene kompanije ExxonMobil, bilo mi je teško raditi za prilično nediscipliniranog čovjeka koji ne voli čitati, ne čita izvještaje i ne želi ulaziti u pojedinosti u brojnim područjima”, objasnio je.

Izvor: Agencije