Trump: Arizonu očekuje navala imigranata

Donald Trump
Donald Trump stiže u Veliku Britaniju u ponedjeljak u trodnevnu državnu posjetu (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da Arizonu “očekuje velika navala imigranata” duž dijela granice koja nema zaštitnu ogradu te ponovio poziv demokratama da podrže njegov prijedlog o finansiranju izgradnje zida na granici.

“Arizona, zajedno s našom vojskom i pograničnim patrolama, priprema se za masovni priljev na prostoru bez zida. Nećemo ih pustiti da prođu”, napisao je on na Twitteru, nastavljajući pritisak na zastupnike u nastojanju da odobre dugoročno finansiranje vladinih agencija do kraja septembra sljedeće godine.

Trump za svoje tvrdnje o “masovnom prilivu” migranata nije ponudio nikakve dokaze, piše Reuters.

Predstavnici Bijele kuće, Ministarstva domovinske sigurnosti i Pentagona nisu za sada odgovorili na zahtjev za komentar, navodi Reuters.

Nije jasno je li Trump imao na umu neku određenu skupinu migranata.

Traži pet milijardi dolara za granicu

Američka Carinska i granična zaštita u srijedu je objavila da su pogranični agenti u Arizoni uhapsili dvije skupine ljudi iz Hondurasa i Gvatemale te da su ukupno granicu ilegalno prešle 124 osobe.

Američki Kongres odobrio je u četvrtak kao privremeno rješenje finansiranje tokom dvosedmičnog razdoblja, no zastupnici još trebaju odobriti mjeru dugoročnijeg finansiranja vladinih agencija do kraja fiskalne godine u septembru.

Trump je ove godine od Kongresa zahtijevao pet milijardi dolara za granicu i zaprijetio obustavom rada vlade ako se zastupnici ne slože.

Demokrate tvrde da zid neće biti djelotvoran u zaustavljanju ilegalne migracije i krijumčarenja droga preko granice.

Izvor: Agencije