Trudeau: Kanada nema ništa s hapšenjem direktorice Huaweija

Nadležne vlasti donijele su odluku u ovom slučaju bez političkog miješanja, objasnio je Justin Trudeau (EPA)

Kanadski premijer Justin Trudeau tvrdi da njegova vlada nije sudjelovala u hapšenju direktorice kineske telekomunikacijske kompanije Huawei, Meng Wanzhou na aerodromu u Vancouveru.

Prema njegovim riječima, koje prenosi Reuters, Kanada je obaviještena nekoliko dana unaprijed o planu za hapšenje Meng Wanzhou kojoj prijeti izručenje u Sjedinjene Američke Države.

“Nadležne vlasti donijele su odluku u ovom slučaju bez političkog miješanja ili sudjelovanja. Oni su nas obavijestili nekoliko dana unaprijed da se na tome radi”, rekao je Trudeau novinarima u Montrealu.

Kina traži oslobođenje

Upitan je li razgovarao s kineskim premijerom ili veleposlanikom u Kanadi, Trudeau je rekao da nije imao razgovor sa stranim kolegama o ovom slučaju.

Prethodno je kinesko veleposlanstvo u Kanadi zatražilo od kanadskih vlasti da Meng Wanzhou odmah oslobode.

Ona je uhapšena pod sumnjom da je prekršila sankcije SAD-a protiv Irana, objavili su u srijedu mediji.

Meng Wanzhou, jedna od potpredsjednica kineske tehnološke tvrtke i kći osnivača tvrtke Rena Zhengfeija, uhapšena je 1. prosinca.

“Sjedinjene Američke Države tražile su izručenje, a u petak će biti održano sudsko ročište”, potvrdilo je kanadsko Ministarstvo pravosuđa u priopćenju.

Kršenje sankcija Iranu

Reagirajući na uhićenje, Huawei je u priopćenju naveo da nije svjestan bilo kakve zlouporabe, dodajući kako je djelovanje sukladno svim primjenjivim zakonima.

Wall Street Journal izvijestio je ranije ove godine kako američke vlasti istražuju je li Huawei, jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, prekršio sankcije vezane za Iran.

Američke su vlasti pratile Huawei barem od 2016. zbog navodnog kupovanja američkih proizvoda za Iran i druge zemlje koje su pod američkim sankcijama, izjavili su ranije Reutersovi izvori.

Izvor: Al Jazeera i agencije