Slučaj Khashoggi: Šef turskih obavještajaca informirao američke senatore o istrazi

Mohammed bin Salman, Saudijska Arabija
Prijetnju kongresnom akcijom saudijski prestolonasljednik očito ne shvata ozbiljno (EPA)

Šef turske obavještajne službe Hakan Fidan informirao je pojedine američke senatore o istrazi Turske o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izvijestio je Al Jazeerin novinar Mohammed Vall.

“To bi samo moglo pomoći senatorima da ojačaju svoje stavove i mišljenje dok pripremaju rezoluciju kojom će se saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman osuditi i označiti kao čovjek koji stoji iza ubistva Jamala Khashoggija”, poručio je Vall iz Istanbula.

“Turska Vlada sastanak drži ključnim za poboljšanje i jačanje slučaja, kao i sudski pristup rezoluciji prema konačnoj presudi Amerikanaca o tome ko stoji iza zločina, kako bi pravda u Khashoggijevom slučaju izašla na vidjelo.”

Predstavljen prijedlog rezolucije 

Prije nekoliko dana je šest američkih senatora iz različitih stranaka predstavilo prijedlog rezolucije prema kojem se Bin Salman smatra odgovornim za ubistvo Khashoggija.

U prijedlogu se navodi da u Senatu “postoji visok stepen uvjerenja” da je Bin Salman “bio saučesnik u ubistvu”.

Ako prijedlog odobri Senat, to bi bila zvanična osuda Bin Salmana za ubistvo novinara u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

Saudijska Arabija tvrdi da krunski princ nije imao saznanja o ubistvu.

Nakon brojnih protivrječnih objašnjenja, Rijad je priznao da je Khashoggi ubijen u konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo raskomadano, nakon što je propao pokušaj uvjeravanja da se vrati u Saudijsku Arabiju.

Izvor: Al Jazeera