Robert Mueller, čovjek u sjeni koji drži Washington u neizvjesnosti

Pristalice Roberta Muellera smatraju ga nekom vrstom superjunaka (EPA)

On je nevidljiv, ali se njegova sjena nadvila nad političku kaljužu Washingtona. Ime Roberta Muellera u američkoj je prijestolnici svima na usnama, no posebni istražitelj zadužen za istragu o ulozi Rusije u američkim predsjedničkim izborima 2016. godine šuti kao zaliven.

Ne izlazeći iz sjene, on svako malo zagrebe po površini, parafirajući pravosudne dokumente koji ili optužuju bivšeg savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa ili razotkrivaju laži nekog drugog. I svaki put u ministarstvima, u redakcijama i na večerama postavlja se isto pitanje: Šta to on ima u rukama protiv stanara Bijele kuće?

Već 18 mjeseci Robert Mueller vodi istrage o ruskom upletanju u američku predizbornu kampanju 2016. godine i sumnje u dosluh između Moskve i Trumpove kampanje. Njegova istraga ima goleme implikacije, drži Washington u neizvjesnosti i stavlja živce republikanskog milijardera na veliko iskušenje.

‘Ssve što želim za Božić si ti’

Trump ne skriva očaj zbog, kako navodi u svojim tvitovima, “lova na vještice” bez utemeljenja.  A za Muellera tvrdi da je jednostavno “van kontrole”.

Muellerove pristalice smatraju ga, s druge strane, nekom vrstom superjunaka i oduševljeni su svakim njegovim pravosudnim korakom koji dovodi u vezu, čak i nategnutu, američkog predsjednika i Kremlj.

Što se tiče republikanaca, oni se ne usuđuju ni zamisliti kakve bi mogle biti posljedice za njihovu stranku ako Muellerovi konačni zaključci inkriminiraju Trumpa.

U medijima je posebni istražitelj postao kultna ličnost i često ga se prikazuje kao viteza Jedija iz Ratova zvijezda, ili viteza iz Igara prijestolja. “Mueller stiže”, šale se komentatori na internetu, po poznatoj replici iz te serije. Televizijska emisija Saturday Night Live prošli sedmice je čak završila parodijom hita Mariah Carey Mueller, sve što želim za Božić si ti.

Unatoč svoj toj slavi, Mueller je slabo poznat široj javnosti. Bivši marinac (74) godine preuzeo je vođenje Federalnog istražnog biroa sedam dana prije napada na SAD 11. septembra 2001. godine.  Na čelu te agencije proveo je 12 godina i stekao besprijekoran ugled.

Viđen u javnosti samo četiri puta

Danas i dalje bježi od kamera. Živi u naselju u sjevernoj Virginiji, uz jake mjere osiguranja, a u svoj ured ulazi i napušta ga preko podzemnog parkinga. Ne ide u Bijelu kuću na razgovore s predsjednikovim advokatima, nego oni dolaze njemu. Ima tim od dvadesetak istražitelja i tužitelja, koji ga predstavlja ga na sudovima.

Ove godine Mueller je bio viđen u javnosti samo četiri puta: prelazeći cestu, u restoranu, u Appleovoj trgovini sa suprugom Ann Standish i, naposlijetku, na aerodromu, dok je čekao let nekoliko metara dalje od sina predsjednika, Donalda Trumpa Jr., koji mu je također zapeo za oko u istrazi. Njegova pojavljivanja u javnosti toliko su rijetka da se svako jako prati na društvenim mrežama.

Ništa se ne zna o njegovom radu, iako je američka prijestolnica prepuna novinara. Ima glasnogovornika, Petera Carra, koji samo objašnjava ono što je već poznato javnosti. Inače uvijek ima isti odgovor: “Nema komentara.”

Mediji samo mogu nagađati o tome kako napreduje njegova istraga. Svaki korak u proceduri satima se secira u televizijskim emisijama i predmet je dugih analiza u novinama. Čak i kada njegovi dokumenti budu objavljeni, novinari ostaju i dalje željni informacija.

Optužbe odbačene uz smijeh

Dokument koji je utorak navečer predan sudiji vezi s bivšim Trumpovim savjetnikom Michaelom Flynnom govori tako o njegovoj “značajnoj pomoći” u istrazi o Rusiji. No, važne pojedinosti zacrnjene su.

Na Trumpove napade Mueller odgovara jednako diskretno. Njegove službe samo su jednom prekinule šutnju, zatraživši u oktobru od FBI-ja da istraži mogući pokušaj blaćenja posebnog istražitelja.

Konzervativni aktivisti osumnjičeni su da su pokušali potplatiti neke žene da optuže Muellera da ih je seksualno zlostavljao prije više godina. No, to je bilo toliko nevjerovatno da su barem u tom jednom slučaju i demokrati i republikanci optužbe odbacili uz smijeh.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada