Predsjednik Ekvadora: Assange može napustiti ambasadu

Juliana Assange je nedavno uhapšen, nakon sedam godina provedenih u ambasadi Ekvadora u Londonu (Arhiva)

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno rekao je kako postoji način na koji bi osnivač WikiLeaksa Julian Assange, ako tako odluči, mogao napustiti ambasadu te južnoameričke države u Londonu, gdje u azilu živi posljednjih šest godina.

Assange je tvrdio kako Ekvador želi ukinuti njegov azil te ga predati SAD-u, gdje se tužilaštvo priprema na podizanje krivične optužnice protiv njega.

WikiLeaks je, uz brojne druge dokumente, objavio i hiljade tajnih dokumenata američke vojske.

“Postoji način za gospodina Assangea da se odluči na izlazak na gotovo potpunu slobodu”, rekao je Moreno za lokalni radio.

Napomenuo je kako Assangea još uvijek čeka zatvorska kazna u Velikoj Britaniji, zbog kršenja uvjeta jamstva dok je tražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, gdje su ga vlasti htjele ispitati u sklopu istrage o silovanju.

Strah od hapšenja

Istraga je kasnije odbačena, no iz Velike Britanije kažu kako će ga uhapsiti ako napusti ambasadu.

Morena je rekao kako kazna za kršenje uvjeta jamstva neće biti duga.

Iz Velike Britanije su rekli Ekvadoru kako njegova zatvorska kazna neće biti duža od šest mjeseci te kako neće biti izručen ako napusti ambasadu.

Assange ipak smatra kako će ga britanske vlasti predati SAD-u.

“Ne sviđa mi se boravak gospodina Assangea u ekvadorskoj ambasadi, ali poštivali smo njegova ljudska prava, no svakako mislimo kako je šest godina predugo da neko ostane gotovo pritvoren u ambasadi”, dodao je Morena.

Izvor: Agencije