Pred stranačke izbore: CDU mora ostati ujedinjena

Ovaj izbor mogao bi dovesti do promjena u stranačkoj politici (EPA)

Trenutno glavna kandidatkinja za nasljednicu kancelarke Angele Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije Annegret Kramp-Karrenbauer izjavila jer kako “stranka mora ostati ujedinjena” bez obzira na to kako u petak prođe glasanje za novog stranačkog čelnika.

“Najvažnija stvar – i mislim da to zna svo troje kandidata – jeste da CDU nakon glasanja ostane ujedinjena”, kazala je Kramp Karrenbauer.

Kandidati – generalna sekretarka stranke i kancelarkina favoritkinja Kramp-Karrenbauer, poslovni čovjek i nekadašnji čelnik stranačkog kluba u parlamentu Friedrich Merz te ministar zdravstva Jens Spahn – u kampanji su sve do početka stranačke konvencije na kojoj će se u petak glasati o novom čelniku njemačkih konzervativaca.

Ovaj izbor mogao bi dovesti do promjena u stranačkoj politici, što bi moglo biti odlučujuće kada je u pitanju mogućnost da Angela Merkel odradi mandat kancelarke do njegova kraja,  2021. godine.

Veteran CDU-a i dugogodišnji ministar finansija, sada čelnik Bundestaga Wolfgang Schauble, otvoreno je podržao Merza, nekadašnjeg Merkelina rivala, kojeg sada podržava konzervativno krilo stranke, što je naišlo na osude unutar stranke.

Merkel se odlučila povući

Ministar privrede Peter Altmaier, odan kancelarki, kritizirao je potez Schaeublea te otvoreno podržao Kramp-Karrenbauer, kako bi “ujedinila CDU i dobila izbore”.

Uloga Merza u imovinskom fondu BlackRock, jednom od najvećih u svijetu, dospjela je pod povećalo nakon što je objavio namjeru da se kandidira za stranačkog čelnika.

Andreas Ritzenhoff, trenutno izvršni direktor tvrtke aluminijskih proizvoda Seidel, izrazio je očekivanje da će u petak na konvenciji i on biti predložen, kao četvrti kandidat, i da će to učiniti stranački delegati.

Ritzenhoff, koji spada u novije članove stranke, kazao je kako je osmislio “veliki plan” za Evropu, dodavši da “ako ne uspijemo stvoriti jednu zajedničku evropsku naciju idućih nekoliko godina, postoji opasnost da će ta šansa biti izgubljena zauvijek”.

Merkel je, nakon loših stranačkih rezultata na regionalnim izborima u novembru, odlučila povući se sa čela stranke, no najavila je da ima namjeru ostati kancelarka do isteka mandata, 2021. godine.

Izvor: Agencije