Optužnica protiv lidera slovenske paravojne grupe

Zakoni nisu dovoljno jasni, što je iskoristila paravojna formacija Štajerska garda, kazao je Borut Pahor (Arhiva)

Slovensko državno tužilaštvo podiglo je u četvrtak optužnicu protiv ultradesničarskog političara Andreja Šiška tereteći ga da je početkom septembra, u govoru prilikom postrojavanja svoje navodne paravojne grupe „Štajerska straža“, pozivao na promjenu ustavnog poretka, potvrdilo je u petak mariborsko tužiteljstvo.

Marginalni političar i osnivač stranke Pokret za ujedinjenu Sloveniju Andrej Šiško je poznat i kao vođa mariborske navijačke grupe Viole, a zbog ranijih teških prekršaja reda i mira, te prijetnji već je bio kažnjavan, no lani se bio kandidirao i na predsjedničkim izborima, osvojivši zanemariv  broj glasova.

Šiško je u pritvoru od 12. septembra. Uhapšen je nakon što se na društvenim mrežama pojavio videosnimak u kojem članove svoje paravojne grupe, od kojih su neki na snimkama bili naoružani, na postrojavanju poziva da sruše s vlasti najviše predstavnike vlasti.

Produženje pritvora

Početkom prošlog mjeseca vrhovni sud mu je odbio zahtjev za zaštitu zakonitosti i ukidanje pritvora koji mu se nakon što je optužnica podnesena može produživati do najviše dvije godine.

Vrhovni sud pri tome je prihvatilo ocjenu sudova nižeg stepena da je Šiško osnovao paravojnu grupu i pozivao na osnivanje sličnih u drugim dijelovima države, te da je iz govora koji je pri tome održao svojim pristalicama vidljivo da ih je pozivao da sruše s vlasti najviša državna tijela „kad za to sazriju prilike“, što je bila namjera da se ugrozi postojeće državno uređenje, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

Prema onome što je ustanovio Vrhovni sud, cjelokupno djelovanje Šiška koji je još početkom 2017. prijetio predsjedniku tadašnje vlade Miri Ceraru, pa sve do osnivanja Štajerske straže i Šiškov poziv sličnim paravojnim skupinama na moguću nasilnu promjenu ustavnog poretka u ovoj je fazi pravosudnog postupka dovoljno za podnošenje optužnice protiv njega.

Izvor: Agencije