Kremlj odbio američki poziv da ukloni krstareće rakete

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa potpisali su 1987. godine Moskva i Washington (EPA)

Kremlj je odbacio poziv Sjedinjenih Američkih Država da Rusija ukloni postavljene krstareće rakete 9M729, koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, prenosi Reuters.

Službena Moskva je odgovorila kako je taj raketni sustav u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF, potpisanim 1987. godine između dvije tadašnje supersile.

“Rusija nije prekršila sporazum, ne krši ga i ostaje posvećena obavezama prema sporazumu”, kazao je novinarima Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Sporazum o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa zabranjuje upotrebu raketa dometa do 5.500 kilometara.

‘Otarasite se raketa, otarasite se lansera’

Prethodno je visoka američka dužnosnica poručila da Rusija mora ukloniti rakete 9M729 i njihove lansere, ili promijeniti domet tog naoružanja kako bi bio u skladu s INF sporazumom.

Time bi se, kako je rekla, izbjeglo istupanje SAD-a iz tog pakta.

“Ili se otarasite tog sustava, otarasite se lansera, ili izmijenite sustav tamo gdje prekoračuje domet i to na provjerljiv način”, izjavila je Andrea Thompson, američka državna podtajnica za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost.

Thompson je govorila o raketnom sustavu koji Moskva naziva “Novator 9M729”, a koji NATO označava kao “SSC-8”, objašnjava britanska agencija.

Rusija: Nemamo problema s tim pitanjem

NATO je ranije ovog tjedna formalno optužio Rusiju za kršenje sporazuma INF, kojim se Europa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, i u priopćenju podržao optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je Rusija kršila sporazum.

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sustav 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja znatan rizik po euroatlantsku sigurnost”, navedeno je u priopćenju izdanom nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Američki državni tajnik Mike Pompeo potrvdio je kako je SAD Rusiji dao rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema sporazumu, no ruska strana mu je odmah odgovorila kako se oni pridržavaju spomenutog sporazuma i “nemaju problema u vezi s tim pitanjem”.

Izvor: Agencije