Kramp-Karrenbauer naslijedila Merkel na čelu CDU-a

Annegret Kramp-Karrenbauer zamijenila je njemačku kancelarku Angelu Merkel na čelu Kršćanskodemokratske unije (CDU), stranke desnog centra.

Njeno imenovanje je rezultat izbora 999 delegata na stranačkom Kongresu u njemačkom gradu Hamburgu u petak.

Istog dana je ispraćena Merkel sa desetominutnim ovacijama nakon 18 godina provedenih za kormilom CDU-a.

Današnje glasanje u dva kruga desilo se nekoliko sedmica nakon što je Merkel (64) u oktobru objavila kako neće tražiti reizbor na mjesto liderke stranke, ali je istakla spremnost da ostane na mjestu njemačke kancelarke preostale tri godine mandata.

Kramp-Karrenbauer, štićenica Merkel, porazila je u drugom krugu Friedricha Merza, protivnika aktuelne kancelarke koji je doveo u pitanje ustavnih garancija azila svim „politički gonjenima“, osvojivši u drugom krugu glasanja 517 glasova, dok su za Merza bila 482 delegata.

Jasnija politika

U prvom krugu glasanja, Kramp-Karrenbauer je dobila 450 glasova, Merz 392 glasa, a aktuelni ministar zdravstva Jens Spahn je bio eliminiran sa 157 glasova.

“Prihvatam izbor i zahvaljujem se na povjerenju”, kazala je Kram-Karrenbauer sa suzama u očima.

Zahvalila se Merzu i Spahnu na poštenoj borbi.

Merz je zamolio članove CDU-a da podrže Kramp-Karrenbauer. Kazao je da bi mu bilo drago da je pobijedio, ali da je “sve bilo zabavno”.

“Spreman sam i u narednim godinama podržavati ovu stranku koliko god bude potrebno”, kazao je Merz.

Spahn je čestitao novoj čelnici CDU-a i kazao da su “kao neki rok bend obilazili mjesta u Njemačkoj u toku kampanje”.

“Želim ostati u ekipi”, kazao je Spahn.

Friedrich Merz je 2002. godine također pretrpio poraz, a tada je izabrana Merkel. Danas je imao podršku onih članova CDU-a koji su bili protiv politike konsenzusa kancelarke, a među njima je i veteran stranke Wolfgang Schaeuble.

Merz (63) naveo je svoje jasne stavove koji su se dopali onim delegatima na Kongresu stranke koji žele jasnije definiranje stranke nakon 13 godina vladavine Merkel kao kancelarke. On je istakao kako želi smanjiti poreze, osnažiti Evropsku uniju i stvaranje robusnijeg stava pri suprotstavljanju ekstremnoj desnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije