Italija: Facebook kažnjen sa 10 miliona eura

Za Facebook je 2018. bila burna godina (EPA)

Italijanska agencija za zaštitu konkurentnosti i tržišta u petak je saopćila da je izrekla dvije kazne Facebooku od 10 miliona eura zbog prodaje podataka korisnika bez da je to nadzorno tijelo bilo o tome “korektno” obaviješteno, prenosi AFP.

Prva kazna je izrečena nakon što je zaključeno da je Facebook uvjerio ljude da otvore svoje račune na toj društvenoj mreži bez da ih se odmah obavijestilo da će se njihovi podaci prikupiti i koristiti u komercijalne svrhe.

Druga kazna se odnosi na prosljeđivanje korisničkih podataka trećoj strani. Agencija pojašnjava da je Facebook “izvršio neprimjeren pritisak na registrirane potrošače” da “bez pristanka” vlastite platforme dijeli podatke trećim stranama, tj. internetskim sajtovima i aplikacijama.

Podaci u komercijalne svrhe

Agencija sada Facebooku nalaže da objavi “ispravljenu izjavu” svim korisnicima putem svoje internetske stranice i aplikacija.

Agencija ističe da je Facebook koristio podatke svojih korisnika u komercijalne svrhe na način koji predstavlja kršenje nacionalnih zakona.

Facebook se također optužuje za primjenu “agresivnih praksi” prema svojim korisnicima, jer kada korisnik želi “ograničiti dijeljenje svojih podataka” tada mu se odmah daje na znanje da riskira da će mu se “značajno smanjiti” korištenje usluga.

Za Facebook je 2018. bila burna godina, počevši sa skandalom s britanskom tvrtkom Cambridge Analytica, vezano uz zaštitu korisničkih podataka. Tvrtka je od tada, ali i nakon uvođenja evropske direktive o obradi osobnih podataka (GDPR), unaprijedila brojne postavke o privatnosti.

Izvor: Agencije