Huawei razočaran ocjenom da bi mogao biti prijetnja EU-u

Huawei
Meng je uvjeravala banke da su Huawei i Skycom bile odvojene kompanije, dok SAD smatra da je u pitanju ista tvrtka (EPA)

Kineski telekomunikacijski div Huawei “iznenađen je i razočaran” izjavom potpredsjednika Europske komisije Andrusa Ansipa koji je ranije u petak rekao da bi ta kompanija mogla biti sigurnosna prijetnja Europskoj uniji, a što Huawei “kategorički odbacuje”. 

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme suočen je sa sumnjama nekoliko zemalja koje strahuju da bi on svoju tehnologiju mogao koristiti za špijunažu, a afera je narasla otkako je 1. prosinca u Vancouveru uhićena Meng Wanhzou, financijska direktorica, i čeka odluku o izručenju Sjedinjenim Državama koje optužuju tu kinesku kompaniju još i za kršenje sankcija Iranu, a pred sudom u Vancouveru bi se na saslušanju trebala pojaviti u petak.

“Huawei je iznenađen i razočaran komentarima iznesenima na njegov račun”, objavio je kineski telekomunikacijski div, piše AFP, kako prenosi Hina.

Ansip, povjerenik EK-a za jedinstveno digitalno tržište, rekao je u petak da bi Europska unija trebala biti zabrinuta zbog Huaweija i drugih kineskih tehnoloških kompanija zbog rizika koji predstavljaju za industriju Unije i njezinu sigurnost.

Huawei odbacuje da bi mogao biti prijetnja sigurnosti

“Kategorički odbacujemo svaki navod po kojem bismo bili prijetnja sigurnosti”, piše Huawei i poručuje “otvoreni smo za dijalog s potpredsjednikom Andrusom Ansipom da otklonimo nesporazume i kanimo nastaviti dugotrajnu suradnju s Europskom komisijom”.

Huawei navodi da je uvijek naglašavao svoju neovisnost i nikada nije koristio opremu za špijunažu ili sabotiranje komunikacije u zemljama u kojima se koristi.

Nijedna vlada nije nikada zatražila neku intervenciju ili prekid rada mreže, navodi Huawei. 

No, osim za kršenje sankcija protiv Irana, Washington sumnjiči Huawei da je tajni agent kineskih vlasti te da je prekršio pakt o nešpijuniranju koji je potpisan pod prijašnjim predsjednikom Barackom Obamom.

Ta kineska tvrtka pod nadzorom je već dulje vremena i više njezinih pokušaja ulaska na američko tržište nije uspjelo od 2007.

Nakon SAD-a upozorenje su objavili i Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, koji su zajedno sa SAD-om i Kanadom članice saveza obavještajnih službi pod imenom “Pet očiju”.

Savjetnik Bijele kuće ne očekuje ‘prelijevanje’ na pregovore s Kinom

U vezi s optužbama Velike Britanije Huawei je rekao da će istražiti sigurnosna pitanja koje je postavila britanska vlada ranije ove godine, javlja Reuters. 

Izvješće koje je potpisala britanska obavještajna agencija GCHQ, a  objavljeno je u srpnju, navodi da je tehnička podrška i oprema Huaweija izložila opasnosti britansku telekomunikacijsku mrežu.

Jedan izvor iz kineske kompanije otkrio je da će Huawei potrošiti dvije milijarde dolara u sklopu napora da istraži te britanske navode.

U međuvremenu, ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow rekao je kako ne očekuje da će se kontroverze u vezi kineske kompanije preliti na trgovinske pregovore između SAD-a i Kine.

Izvor: Agencije