Eiffelov toranj i Louvre zatvoreni u subotu zbog protesta

Demonstranti se na društvenim mrežama pozivaju na 'Četvrti čin' - četvrti vikend protesta (EPA)

Francuske vlasti odlučile su zatvoriti na desetke muzeja, turističkih lokacija i prodavnica u subotu, uključujući i Eiffelov toranj i muzej Louvre, u strahu od ponavljanja nasilnih protesta koji su se dogodili prošle sedmice u Parizu, poručili su zvaničnici.

“Ne možemo riskirati kada znamo kolika je prijetnja”, kazao je ministar kulture Franck Riester te dodao kako su krajnje desni i krajnje lijevi demonstranti planirali oteti proteste “žutih prsluka”.

Rekao je kako će muzeji Louvre, Orsay, dvije poznate opere i Grand Palais biti među lokacijama koje će biti zatvorene, samo sedmicu dana nakon što su demonstranti uništili dio imovine na Slavoluku pobjede.

Eiffelov toranj također će biti zatvoren u subotu zbog protesta, napomenuli su iz SETE, koja održava toranj, naglasivši kako ne mogu osigurati sigurnost za posjetitelje i turiste.

Otkazane nogometne utakmice

Demonstranti se na društvenim mrežama pozivaju na “Četvrti čin” – četvrti vikend protesta – a premijer Edouard Philippe je rekao kako će ih osiguravati 89.000 policajaca, od kojih 8.000 u Parizu, kako se prošlosedmični neredi ne bi ponovili, a gdje su učesnici protesta palili automobile i uništavali prodavnice na Elizejskoj poljani.

Najmanje četiri nogometne utakmice francuske prve lige su otkazane.

Pariška policija zamolila je vlasnike prodavnica i ugostiteljskih objekata u okolici Elizejskih poljana i Bastille da zatvore svoje radnje u subotu te su zamolili sve lokalne vlasti da uklone sve sa ulica što bi moglo demonstrantima poslužiti kao projektil.

Francuska Vlada također razmatra korištenje vojske, koja je trenutno raspoređena kao dio antiterorističke patrole, a kako bi osiguravala javnu infrastrukturu.

Izvor: Agencije