Da li će zacijeliti rane stvorene nakon odlaska Merkel?

Kako navode mediji, u ovoj borbi za nasljednika Angele Merkel se ne radi o izboru novog šefa CDU-a, nego o opstojnosti CDU-a kao narodne stranke (EPA)

Troje kandidata za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU) i nasljednika njemačke kancelarke Angele Merkel predstavilo se delegatima uoči glasanja na stranačkoj konvenciji u Hamburgu.

Glavna sekretarka CDU-a i kandidatkinja za položaj predsjednice te stranke Annegret Kramp-Karrenbauer apelirala je u obraćanju poslanicima kongresa CDU-a, na kojem će se birati nasljednik Angele Merkel, da u svakodnevnom političkom radu pokažu više samopouzdanja i hrabrosti.

„Naša stranka se ne smije opustiti u jadikovkama nego uvijek iznova mora ustrajati na borbi protiv trenutnih trendova“, rekla je Kramp-Karrenbauer ukazujući na posljednje neuspjehe na izborima za pokrajinske parlamente.

Kandidatkinja, koja je na prijedlog dosadašnje predsjednice CDU-a Angele Merkel izabrana na mjesto glavne sekretarke CDU-a,  tokom svog govora u kojem se predstavljala kao kandidatkinja kongresu, ukazala je na svoje političko iskustvo na mjestu premijerke savezne pokrajine Sarska, kao i glavne sekretarka CDU-a.

Novi početak

Ona je istakla da je CDU „jedinstvena“ stranka koja stoji iza svog kršćanskog naličja.

„Nema konzervativne i liberalne, mladog i starog, istočnog i zapadnog CDU-a. CDU je jedno“, rekla je Kramp Karrenbauer, koja je zaključila i kako je CDU „posljednja narodna“ stranka u Evropi s masovnim podrškom birača.

Tokom svog govora uoči glasanja na kongresu CDU-a drugi kandidat za predsjednika stranke Friedrich Merz opravdao je svoju okrenutost ekonomskoj politici najavljujući da će se zalagati za one koji se trude i koji nešto doprinose njemačkom društvu.

„S ovog stranačkog kongresa mora u njemačku javnost biti odaslan signal koji garantira novi početak“, rekao je Merz.

Kazao je kako će se založiti za „agendu marljivih“ u Njemačkoj te za poticanje poduzetništva.

Merz je najavio borbu za povratak birača koji su se u posljednje vrijeme okrenuli strankama Zeleni i desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) i taj proces opisao kao „neodrživ“.

Treći kandidat Jens Spahn, kojem se pridaje najmanje izgleda za osvajanje mjesta predsjednika CDU-a, pozvao je stranku da prione procesu obnove i pomlađivanja.

„U našoj stranci su četrdesetogodišnjaci postali rijetkost“, kazao je Spahn ukazujući na visoku starosnu dob članstva i predsjedništva.

Angela Merkel zahvalila se u svom oproštajnom govoru na povjerenju stranačkome članstvu istakavši u svom posljednjem govoru u svojstvu predsjednice stranke kako joj je bila čast biti 18 godina na čelu CDU-a.

„Bila mi je čast, bilo mi je zadovoljstvo“, rekla je Merkel na kraju svog 35-minutnog govora iza kojeg je uslijedio desetominutni pljesak sudionika stranačkog kongresa u Hamburgu.

CDU neprepoznatljiv

Merkel je u svom govoru pozvala CDU da zadrži jedinstvo stranke ali i njemačkog društva.

„Sada se moramo koncentrirati na to da, pored jedne stranke poput AfD-a na desnom krilu političkog spektra i u polariziranom društvu, ujedinimo krajnosti: staro i mlado, istok i zapad, jake i slabije, domaće i doseljenike“, rekla je Merkel.

Ona je istovremeno priznala i sporne odluke koje je donijela kao predsjednica stranke i kao kancelarka i spomenula ukidanje vojne obveze i migrantsku krizu koje su utjecale na unutarstranačke podjele.

„Oni koji služe zemlji moraju raditi sve što je u njihovoj moći kako bi postigli unutrašnji mir i zajedništvo države. Ali oni uvijek moraju razmišljati o tome što osobno mogu učiniti na tom polju. I plod mog razmišljanja vam je poznat“, rekla je Merkel aludirajući na odluku s kraja oktobra da se više ne kandidira za predsjednicu CDU-a, čime je praktički isključila mogućnost ponovnog kandidiranja za poziciju kancelarke nakon ovog izbornog perioda koji završava 2021.

Merkel je tokom svog govora podsjetila i na stanje u kojem se 2000., kada je ona izabrana na čelo stranke, nalazio CDU.

„To je bila stranka koja se nakon skandala oko tajnih donatora nalazila na dnu. Ali nam je uspjelo radom ponovno vratiti se na vrh. Svima smo pokazali“, rekla je Merkel.

„Mi smo kao stranka nevjerojatno jaki kada smo složni: mi možemo preokrenuti negativne trendove i na kraju ipak pobijediti na izborima. Samo ako smo složni“, rekla je Merkel i istovremeno priznala kako je u posljednje vrijeme bilo previše razlika posebice unutar demokršćanske Unije CDU/CSU.

Poslanici kongresa Angeli Merkel su zahvalili transparentima na kojima je između ostalog pisalo: „Hvala ti, šefice“.

Njemački mediji se pitaju da li je borba za nasljednika Angele Merkel ostavila rane, koje dugo neće zacijeliti.

Tako Sueddeutsche Zeitung navodi kako se je CDU neprepoznatljiv otkako je Merkel najavila povlačenje.

Ipak, kako navode njemački mediji, borba za nasljednika Angele Merkel se ne može porediti onom u CSU, “gdje su Horst Seehofer i Markus Soeder dugo godina borili za prevlast unutar stranke”.

Kako navode mediji, u ovoj borbi za nasljednika Angele Merkel se ne radi o izboru novog šefa CDU-a, nego o opstojnosti CDU-a kao narodne stranke.

Izvor: Agencije