Atina ne želi militarizaciju Kipra

Grčki premijer kazao da nema takvih planova i ideja (Arhiva)

Grčki premijer Alexis Tsipras poručio je, nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, da Grčka ne želi militarizaciju Kipra i isključuje takvu mogućnost.

“Nema takvih planova i ideja. Nikada nismo koristili treću stranu za rješavanje ovog problema”, rekao je on, prenosi TASS.

Glasnogovornik kiparske vlade Prodromos Prodromou ranije je izjavio da kiparske vlasti nemaju planove o militarizaciji otoka, a nakon što je Rusija upozorila da će odgovoriti ako Sjedinjene Američke Države pojačaju svoje vojno prisustvo na Kipru.

Rezolucija UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a u julu je jednoglasno usvojilo rezoluciju kojom se protivničke strane na Kipru pozivaju da iskoriste priliku i nastave pregovore o ponovnom ujedinjenju s novim izaslanikom UN-a za to pitanje.

Poslije niza neuspjelih pregovora o ponovnom ujedinjenju Kipra, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je imenovao Jane Holl Lute za izaslanicu UN-a za Kipar.

Ona je nekada bila američka savjetnica za unutrašnju sigurnost.

U rezoluciji se pozivaju lideri kiparskih Grka i Turaka da pojačaju napore u pronalaženju rješenja za ponovno ujedinjenje Kipra, dok je istovremeno za još šest mjeseci produžen mandat mirovnih snaga UN-a na Kipru.

Kipar je zbog međunacionalnih sukoba podijeljen na sjeverni i južni dio takozvanom “Zelenom linijom” koju su UN postavile 1964. uz vojne mjere.

Izvor: Agencije