Ukrajina traži brz i snažan odgovor na ‘rusku agresiju’

Klimkin: Izjave nisu dovoljne, potrebna su djela jer postupci Rusije ugrožavaju stabilnost regije (EPA)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Pavlo Klimkin zatražio je u četvrtak „brz i snažan“ odgovor međunarodne zajednice na rusku „agresiju“ protiv njegove države 25. novembra u Kerčkom prolazu, javljaju agencije.

„Ovo je peti uzastopni ministarski sastanak tokom kojeg na dnevnom redu OSCE-a dominira destabilizirajuće ponašanje Rusije. To je velika prijetnja za evropsku sigurnost“, rekao je Klimkin na sastanku OSCE-a u Milanu.

„Ove godine, Rusija se nije povukla, nego je naprotiv proširila svoje agresivno djelovanje.“

„Izjave nisu dovoljne“

Rusija je 25. novembra zaplijenila tri ukrajinska ratna broda koji su pokušali prijeći iz Crnog u Azovsko more i privela 24 mornara.

To je bio prvi otvoreni vojni sukob između Moskve i Kijeva od ruske aneksije Krima 2014. godine i početka oružanog sukoba na istoku Ukrajine između proruskih separatista i Vladinih snaga.

Klimkin je naglasio kako je na UN-u da „osigura brz i snažan međunarodni odgovor na taj čin agresije“.

„Izjave nisu dovoljne, potrebna su djela jer postupci Rusije ugrožavaju stabilnost regije.“

Klimkin je zatražio od Rusije da odmah oslobodi ukrajinske mornare i vrati ih Ukrajini, što je ponovila i šefica evropske diplomacije Federica Mogherini.

Kriza povjerenja

Ukrajina je u utorak objavila kako je Rusija djelimično deblokirala pristup Azovskom moru, što je prvi znak popuštanja krize.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je ponašanje Ukrajine u pogledu korištenja ruskog jezika, što nije moguće u državi.

Upozorio je također na „krizu povjerenja u atlantsku Evropu“ izazvanu „nepromišljenim proširenjem NATO-a, raspoređivanjem američkih sustava proturaketne zaštite u Europi i nelegitimnim sankcijama uvedenim pod izmišljenim izgovorima“.

Spomenuo je uz to pojavu novih rizika zbog namjere SAD-a da se povuče iz međunarodnog sporazuma o balističkim projektilima srednjeg dometa.

Izvor: Agencije