SAD: Rusija mora eliminirati rakete koje krše Sporazum

SAD proziva Rusiju zbog kršenja INF-a te prijeti povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe (EPA)
SAD proziva Rusiju zbog kršenja INF-a te prijeti povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe (EPA)

Rusija mora eliminirati rakete i lansere za koje SAD vjeruje da krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine ili da ih izmijeni kako bi zadovoljile ograničenja dometa zajamčena Sporazumom, rekla je u četvrtak novinarima visoka američka dužnosnica.

“Ili se otarasite tog sustava, otarasite se lansera, ili izmijenite sustav tamo gdje prekoračuje domet i to na provjerljiv način”, izjavila je američka državna podtajnica za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Andrea Thompson, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Thompson je govorila o raketnom sustavu koji Moskva naziva “Novator 9M729”, a koji NATO označava kao “SSC-8”, objašnjava britanska agencija.

NATO je ranije ovog tjedna formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), kojim se Europa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, i u priopćenju podržao optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je Rusija kršila sporazum.

Pompeo: Rok od 60 dana

“Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sustav 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja znatan rizik po euroatlantsku sigurnost”, navedeno je u priopćenju izdanom nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Američki državni tajnik Mike Pompeo u Bruxellesu izjavio kako je SAD Rusiji dao rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), ruska strana je poručila da se oni pridržavaju spomenutog sporazuma i da nemaju problema u vezi s tim pitanjem, prenosi Anadolija.

Pompeo je na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a izjavio i da je Rusija razvila veliki broj raketa srednjeg dometa SSC-8 te time prekršila Sporazum INF.

Dodao je da SAD Rusiji daje rok od 60 dana da ispuni svoje obveze prema Sporazumu o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), napominjući da su svi saveznici NATO-a jedinstveni u vezi s ovim pitanjem.

Istaknuo je da u ovih 60 dana SAD u okviru sporazuma neće proizvesti nikakav raketni sustav niti će ga testirati i instalirati.

Upozorio je da će nakon tih 60 dana stupiti šestmjesečno razdoblje upozorenja o napuštanju Sporazuma, optužujući ruske vlasti da djeluju nezakonito.

Rusija: Poštujemo Sporazum

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da njezina zemlja strogo poštuje odredbe iz Sporazuma o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF), dodajući da to vrlo dobro znaju i Sjedinjene Američke Države.

Sporazum o nukelarnom naoružanju srednjeg dometa (INF), potpisan između Washingtona i Moskve 1987. godine, zabranjuje nuklearno naoružanje dometa do 5.500 kilometara.

Sporazum je formirao arhitekturu europske sigurnosti, umanjujući rizik za nuklearni napad.

Rusija je u ožujku predstavila nove krstareće rakete Novator 9M729, poznatije kao SSC-8, koje imaju domet manji od 500 kilometara, ali su mobilne.

Sjedinjene Američke Države prozvale su Rusiju zbog kršenja INF-a te su zaprijetile povlačenjem iz Sporazuma, dok Moskva negira sve optužbe.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO