Latvija odbila UN-ov Pakt o migracijama

Latvijski premijer na odlasku Maris Kucinskis obećao je ove sedmice kako će „prihvatiti odluku Parlamenta, bez obzira na ishod“ glasanja (EPA)

Latvija je u četvrtak odbila Pakt UN-a o migracijama koji se iduće sedmice treba prihvatiti u Marakešu, nakon nekoliko drugih evropskih država te Australije i Sjedinjenih Američkih Država.

Parlament te baltičke države je glasao protiv ugovora koji je UN donio u julu nakon 18 mjeseci pregovaranja.

Latvijski premijer na odlasku Maris Kucinskis obećao je ove sedmice kako će „prihvatiti odluku Parlamenta, bez obzira na ishod“ glasanja.

Loša priprema

Među zastupnicima koji su glasali protiv Pakta o migracijama je i Dagmara Beitnere – Le Galla iz konzervativne Nove stranke koja je ocijenila kako je taj ugovor „jako loše pripremljen za jedan takav dokument koji može imati velike posljedice za čitav svijet“.

Posljednjih mjeseci je nekoliko evropskih država, među kojima Austrija, Poljska, Mađarska, Češka, Bugarska i Švicarska, objavilo kako se neće priključiti tom paktu. Australija i Izrael su učinili isto.

Te se države boje kako bi pakt mogao potaći nekontrolirani priljev migranata.

Washington je još krajem 2017. prestao učestvovati u pripremi tog dokumenta upozorivši da on obuhvaća odredbe koje su u suprotnosti s imigracijskom politikom Donalda Trumpa.

Izvor: Agencije