Duterte opet napao Katoličku crkvu i biskupe

Duterte tvrdi da Katolička crkva nema moralni autoritet da ga kritizira (Reuters)

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte izjavio je da su katolički biskupi u toj zemlji “beskorisne budale” i da ih “treba ubiti”, u najnovijem napadu kontroverznog čelnika na Katoličku crkvu, koja se protivi njegovom ratu protiv droge.

U govoru u predsjedničkoj palači on je, prema lokalnim medijima, rekao: “Ovi biskupi koje imate ovdje – ubijte ih! Oni su beskorisne budale. Kritiziranje je jedino čime se bave.”

U obraćanju zvaničnicima lokalne vlade filipinski čelnik ponovo se obrušio na Katoličku crkvu, nazivajući je “najlicemjernijom institucijom”, govoreći da je “moj bog drugačiji od njihovog”.

Kontinuirana ‘kultura nekažnjivosti’

“Nikad nisam rekao da ne vjerujem u Boga. Rekao sam da moj bog ima više zdravog razuma. To sam rekao i biskupima. Nikad nisam rekao da sam ateist”, izjavio je Duterte.

Na Filipinima živi više od 100 miliona ljudi, a približno 90 posto ih se izjašnjava kao katolici.

Duterte je poznat po tome što daje improvizirane izjave, bez mnogo razmišljanja o njihovom sadržaju.

Ranije ove sedmice rekao je da je koristio kanabis da bi ostao budan, ali kasnije je izjavio da se samo šalio.

Od septembra prošle godine ubijena su tri katolička svećenika, što je uključilo alarm u zemlji te izazvalo Katoličku crkvu i opozicijske čelnike da osude kontinuiranu “kulturu nekažnjivosti”.

Crkva: Napadi vode ka zločinima

“Ubijaju naše stado. Oni nas ubijaju, pastiri. Ubijaju našu vjeru i proklinju našu Crkvu”, rečeno je u zajedničkoj izjavi katoličkih čelnika ranije ove godine.

Nadbiskup Socrates Villegas zatražio je od Dutertea da “zaustavi verbalni progon” Katoličke crkve “jer takvi napadi vode ka zločinima nad svećenicima”.

Filipinski predsjednik rekao je da Katolička crkva nema moralni autoritet da ga kritizira, s obzirom na to da tu instituciju širom svijeta potresaju skandali sa seksualnim zlostavljanjem.

Izvor: Al Jazeera