Američka vojska izvela let preko Ukrajine

Švedske snage navele su da su tri ruska aviona letjela južno od švedskog grada Karlshamna (Ilustracija)
Švedske snage navele su da su tri ruska aviona letjela južno od švedskog grada Karlshamna (Ilustracija)

Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “izvanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom.

“Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza koji nije bio isprovociran opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti”, saopćio je Pentagon.

“Sjedinjene Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njezine nezakonite i destabilizirajuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje.”

Raskinut sporazum o prijateljstvu

U međuvremenu, ukrajinski parlament u četvrtak je simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i suradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza, javlja France Presse.

Odluka će stupiti na snagu u aprilu iduće godine, a podržalo ju je 277 zastupnika, dok je minimalno bilo potrebno 226.

Sporazum je stupio na snagu u aprilu 1999. i svakih deset godina trebao bi se automatski produljiti. Ukrajina to sada neće učiniti.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO