OIC traži konkretne korake protiv ‘rasističkih zakona’ Izraela

Yousef al-Othaimeen, generalni sekretar OIC-a, nazvao je taj zakon pokušajem da se legitimiziraju politike izraelske okupacije (EPA)

Organizacija za islamsku saradnju (OIC) u srijedu je od međunarodne zajednice zatražila konkretne korake kako bi se istražili zakoni Izraela, koje je nazvala rasističkima, javlja Anadolija.

U Džedi je održan sastanak stalnih članica OIC-a, koje su razgovarale o zakonu “nacija-država” te njegovom utjecaju na historiju i politiku Palestine.

Yousef al-Othaimeen, generalni sekretar OIC-a, nazvao je taj zakon pokušajem da se legitimiziraju politike izraelske okupacije.

“Ovi rasistički zakoni i prakse koje provodi Izrael, okupatorska sila, neće legitimizirati nepravdu, agresiju i kršenja ljudskih prava palestinskog naroda”, smatra Al-Othaimeen.

Građani podijeljeni u dva reda

Pozvao je međunarodnu zajednicu i UN-ovo Vijeće za ljudska prava da preduzmu konkretne korake i mjere kako bi bili direktno istraženi “rasistički zakoni Izraela”. Isto tako zatražio je i sudske procese protiv onih koji krše ljudska prava u Izraelu.

Izraelski parlament (Knesset) u julu je usvojio zakon koji Izrael definira kao jevrejsku državu. Također, navedeno je da je Jerusalem glavni grad Izraela, a hebrejski jedini službeni jezik.  

Prema tom zakonu, građani su podijeljeni u dva reda, jevrejski praznici proglašeni su državnim, a za sporna pravna pitanja referenca će biti jevrejski zakon.

Navodi se i da je Izrael država svih Jevreja na svijetu i da se u nju smiju vratiti svi Jevreji širom svijeta.

Izvor: Agencije