Demografska katastrofa prijeti Italiji više od deficita

Italijanska Vlada razmatra mjeru snižavanja starosne granice za odlazak u penziju (EPA)
Italijanska Vlada razmatra mjeru snižavanja starosne granice za odlazak u penziju (EPA)

Italijanska populistička Vlada nada se da će u zadnji tren izbjeći kaznene mjere Evropske unije zbog rastrošnog budžeta, alio zemlji prijeti ekonomski problem mnogo većih razmjera.

S rekordno niskom stopom nataliteta i velikim brojem mladih koji su nezaposleni ili se sele u inozemstvo, Italija je postala “država koja zaboravlja mlade”, tvrdi Alessandro Rosina, profesor demografije na Katoličkom univerzitet Svetog srca u Milanu.

“Italiju 21. stoljeća najviše opisuje način na koji mlade generacije propadaju, i to do nivoa koji nije samo zabrinjavajući, nego je i sramotan”, napisao je on u novembru za dnevne novine La Repubblica.

Za deset godina iselilo 115.000 ljudi

Koristeći nedavno objavljene službene podatke, koji pokazuju da je stopa nataliteta pala na novu povijesno nizak nivo, Rosina je izračunao da je Italija jedina država u Evropi gdje ima više stanovnika starijih od 80 godina nego novorođenih.

Država ima i rekordan nivo takozvanih NEET-ova, mladih koji se ne obrazuju, ne obučavaju i nisu zaposleni.

Prošle godine u Italiji ih je bilo 29,5 posto, u odnosu na prosjek EU-a od 17,2 posto.

U posljednjih deset godina utrostručio broj Italijana koji se iselio iz države, sa 36.000 na 115.000, pokazuju podaci koje je prošle godine objavio italijanski Državni institut za statistiku – Istat.

Među tih 115.000, gotovo 25.000 fakultetski su obrazovani.

Poslovni lobi Confindustria je u septembru 2017. godine izračunao je da će odlazak mladih generacija u inozemstvo smanjiti privredni rast za po postotni bod godišnje.

Druga najstarija država svijeta

“To je vanredno stanje”, istaknuo je tada glavni ekonomista Luca Paolazzi.

Istat je u maju objavio da je Italija “druga najstarija država svijeta”, nakon Japana, s gotovo 1,7 penzionera na svaku mladu osobu.

Taj bi se omjer u idućih 20 godina mogao povećati na 2,65.

To je pokazatelj sve većeg italijanskog “demografskog duga”, koji će budućim naraštajima donijeti teret većih troškova mirovina, zdravstvenog i socijalnog sistema, zbog međugeneracijske neravnoteže, koja će postati “sve akutnija”, upozorio je Istat.

Većina ekonomista naglašava kako je zaustavljanje tih trendova ključno za borbu protiv tvrdoglavo spore italijanske ekonomije, privrednog rasta i niske produktivnosti, no pitanje je hoće li budžet nove Vlade s visokim deficitom dati pravi odgovor.

Potrebna je ‘promjena paradigme’

Rosina je u drugom članku objavljenom za Reppublicu kazao kako Italiji treba “promjena paradigme” kako bi se poticale mjere za porodice i mlade.

Kao model je naveo Njemačku, državu koja je uspjela u borbi protiv niskog nataliteta.

No, glavni fokus budžeta talijanske vladajuće koalicije, sastavljene od krajnje desne Lige i protusistemskog Pokreta pet zvijezda, na temeljnom je dohotku za siromašne i snižavanju dobi za penzioniranje.

Temeljni dohodak mogao bi pomoći mladima, jer neproporcionalan dio njih ima niska primanja ili su nezaposleni, no ekonomisti propitkuju odluku kojom će se povećati broj penzionera.

Potpredsjednik Vlade Matteo Salvini, čelnik Lige, glavni je zagovornik penzione reforme, jer je uvjeren kako bi se ranijim penkioniranjem oslobodila radna mjesta za mlade Italijane.

Budžet – ‘dar’ za starije generacije

Tu tvrdnju je u svom izvještaju o Italiji odbacio Međunarodni monetarni fond.

“Na osnovu iskustava iz drugih država, nije vjerovatno da će val penzioniranja stvoriti mnogo radnih mjesta za mlade.”

Zbog svega toga, problemi s italijanskim budžetom, koji trenutno proučava Evropska unija, nije samo u tome što ne poštuje pravila eurozone o dugu i deficitu, nego i u smjeru povećane potrošnje.

Simone Ferro, 30-godišnji doktorant na londonskom univerzitetu “Queen Mary”, na blogu o ekonomiji taj je budžet prozvao “darom” za starije generacije i “daljnjom redistribucijom bogatstva na teret mladih”.

Izvor: Agencije


Povezane

Italija ima drugi po veličini javni dug u Evropskoj uniji – 130,9 posto bruto domaćeg proizvoda. Službeni Rim sada je pripremio budžet za 2019, koji Evropska komisija smatra nerealnim i nedosljednim jer predviđa dodatna zaduženja. Brisel smatra da Italija s minimalnom projekcijom rasta od približno jedan posto sljedeće godine svoj javni dug neće moći kontrolirati […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO