Crnomorska flota na manevrima u jeku napetosti

Podmorničke posade iz Crnomorske flote također će vježbati duboko uronjavanje (EPA)

Rusija izvodi mornaričke i raketne vježbe u regiji Crnog mora u jeku napetosti s Ukrajinom i Zapadom vezano za zapljenu tri ukrajinska mornarička broda i uhićenje njihovih posada kod obale Krima prošlog mjeseca, prenosi Reuters.

Dvije podmornice, Rostov na Donu B-237 i Stari Oskol B-262, vježbale su hitni razmještaj radi uočavanja i uništavanja morskih i obalnih meta raketnom vatrom, priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Podmorničke posade iz Crnomorske flote također će vježbati duboko uronjavanje i rad na tehnikama kao što je hitno izronjavanje, navodi Ministarstvo.

U priopćenju se ne navodi datum početka ili kraja vježbi, niti se spominje jesu li podmorničke vježbe dio širih manevara u Crnom moru i na Krimskom poluotoku, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Vježbe i na Krimu

U mornaričkom upozorenju za brodski promet turska mornarica navodi da se “vježbe vatrenim oružjem” očekuju u regiji od 3. do 9. prosinca, prenosi agencija Reuters.

U međuvremenu su na Krimu posade koje upravljaju raketama zemlja-zrak srednjeg dometa vježbale otkrivanje, identificiranje i obaranje meta u zraku, javila je agencija Interfaks.

Ruske su snage 25. studenog zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice u Kerčkom moreuzu, između Crnog i Azovskog mora, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Izvor: Agencije