Ukrajinski brodovi ponovo prolaze kroz Kerčki moreuz

Ruske snage su 25. novembra zaplijenile tri broda ukrajinske mornarice sa posadom od 24 mornara (EPA)

Ukrajina je saopćila da se teretni saobraćaj ponovo počeo obavljati do njenih luka u Azovskom moru, poslije nedavnog incidenta s Rusijom.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Voldimir Omelijan rekao je u utorak da se trgovački brodovi kreću kroz Kerčki moreuz, koji povezuje Azovsko more i Crno more.

Omelijan, koji je prošle sedmice optužio Rusiju da blokira ukrajinske teretne brodove u prolazu kroz Kerčki moreuz, kazao je da su luke Berđansk i Marijupolj “djelimično deblokirane” zahvaljujući “oštrom međunarodnom odgovoru”. 

Rusija naglašava da nikad nije sprečavala brodove da prođu kroz Kerčki moreuz i da je svaki mogući poremećaj vezan za loše vrijeme.

Stoltenbergov poziv Moskvi

Odnosi između dvije zemlje posebno su se zategli poslije incidenta 25. novembra, kada je ruska obalska straža pucala na tri broda ukrajinske ratne mornarice, a zatim zaplijenila brodove i zarobila posadu.

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg ponovio je u utorak poziv vlastima Rusije da oslobode zarobljene ukrajinske brodove i mornare.

Uoči početka dvodnevnog sastanka šefova diplomatija članica NATO-a, šef Alijanse obratio se novinarima u Briselu i optužio Rusiju za izazivanje nove destabilizacije u regiji.

On je kazao da će glavne teme ministarskog sastanka biti tenzije u rusko-ukrajinskim odnosima, rusko-američki nuklearni sporazum, stanje na Bliskom istoku, na sjeveru Afrike, u Afganistanu i na zapadnom Balkanu, prenosi Anadolija.

Zabrinutost zbog ruskih raketa

Podsjetivši da su ruske snage izvele napad i zarobile brodove i posade ukrajinske mornarice u Azovskom moru, Stoltenberg je rekao da je to jasan primjer pokušaja destabilizacije u regiji.

“NATO poziva Rusiju da hitno oslobodu ukrajinske brodove i pomorce”, poručio je Stoltenberg.

On je pozvao Rusiju da poštije nuklearni sporazum INF te izrazio zabrinutost zbog ruskog razvoja novih raketnih sistema srednjeg dometa.

Izvor: Agencije