Trump: Xi i ja s Putinom ćemo prekinuti utrku u naoružanju

Donald Trump je naveo da je Peking pristao smanjiti i ukinuti carine od 40 posto na automobile koji dolaze u Kinu iz SAD (EPA)

Siguran sam da ćemo u jednom trenutku u budućnosti predsednik Kine Xi Jinping i ja, zajedno sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, početi pregovore o prekidu onoga što je postalo velika i nekontrolisana trka u naoružanju, poručio je američki predsednik Donald Trump.

On je naveo da je SAD ove godine na vojsku potrošio 716 milijardi dolara.

“Ludo!”, ocenio je Trump na Twitteru.

Predsednik SAD-a je rekao da sa Xijem ima “veoma čvrst i ličan odnos”.

“On i ja smo jedino dvoje ljudi koji mogu da donesu ogromnu i veoma pozitivnu promenu, po pitanju trgovine i mnogo toga drugog, između naše dve nacije. Rešenje za Severnu Koreju je dobro i za Kinu, i za sve druge”, poručio je predsednik SAD-a.

Obustava trgovinskog rata

Kako kaže, u američko-kineskim odnosima proteklog vikenda učinjen je veliki iskorak, pošto se s Xijem u Buenos Airesu dogovorio o odlaganju uvođenja novih carina i pošto je pozvao Peking da finalizuje trgovinski sporazum sa Vašingtonom.

“Moj sastanak u Argentini [na samitu G20] sa predsednikom Kine Xijom bio je izvanredan. Vrlo dobre stvari će se dogoditi”, napisao je Trump na svom Twitter nalogu.

On je nešto ranije rekao da je Kina pristala da “smanji i ukine” sadašnje carine od 40 odsto na automobile koji dolaze u Kinu iz SAD.

Tramp i kineski predsednik dogovorili su se u subotu u Buenos Airesu da će obustaviti trgovinski rat u narednih 90 dana, što će smanjiti višemesečne tenzije u odnosima dve zemlje.

Izvor: Agencije