Trump će na Bushovoj sahrani samo sjediti među zvanicama

Trump je u sukobu s porodicom Bush otkad je pobijedio bivšeg floridskog guvernera Jeba Busha, drugog sina 41. predsjednika (EPA)

I dok Sjedinjene Američke Države slave život bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha i “nježnije i ljubaznije” političko doba koje on predstavlja, aktuelni predsjednik, koji je na vlast došao izrugujući se takvom stilu i koji mrzi prepuštati svjetla pozornice, morat će istrpjeti pohvale o jednom od svojih prethodnika samo sjedeći među zvanicama, piše danas Hina.

Predsjednik Donald Trump bit će na državnom ispraćaju Busha starijeg, ali neće govoriti.

To je prvi put u gotovo pola stoljeća da aktuelni predsjednik neće govoriti na sahrani nekog od prethodnika, a posljednji put to se dogodilo 1973, kad je Richard Nixon “preskočen” na ispraćaju Lyndona Johnsona.

Izostavljanje Trumpa s liste govornika jasno pokazuje kolike su kulturne i lične razlike između predsjednika na dužnosti i porodice Bush.

Međutim, suprotno od porodice Johna McCaina, koja Trumpa nije željela ni blizu ispraćaju pokojnog senatora i američkog ratnog junaka, Bush i njegova porodica ipak nisu željeli poslati tako drastičnu poruku američkoj javnosti iako je Trump svoj politički brend izgradio, djelomično, i na ruganju Bushevima i svemu što oni predstavljaju.

Pogrebi bivših predsjednika planiraju se godinama unaprijed do najsitnijih detalja. Bush, koji je snažno vjerovao u dignitet predsjedničke funkcije, pristao je čuvati tradiciju i nije izostavio predsjednika na dužnosti sa spiska zvanica.

Trump je u sukobu s porodicom Bush otkad je pobijedio bivšeg floridskog guvernera Jeba Busha, drugog sina 41. predsjednika, u takmičenju za republikansku predsjedničku nominaciju.

Odao mu počast i onda zašutio

Tada je Jeba zvao slabićem bez energije, a njegovog starijeg brata Georgea, 43. predsjednika, optužio je za “najgoru odluku u historiji” – invaziju na Irak. 

Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA), koji je ispregovarao pokojni Bush, Trump je okarakterizirao “glupim”, “katastrofalnim” i, ponovo, “najgorim u historiji”. 

Nekim izjavama Busha starijeg Trump se izrugivao još donedavno, na skupovima uoči kongresnih izbora. 

Kad je stigla vijest da je Bush umro, Trump mu je odao počast i nakon toga zašutio na tu temu.

Analitičari smatraju da će se Trump na ispraćaju ponašati pristojno jer je zahvalan što je uopće pozvan.

Bivši politički savjetnik Michael Caputo kaže da porodica Bush ima mnogo više razloga da prezire Trumpa od McCainove.

“No, cijela porodica odlučila je to staviti na stranu jer su oni jednostavno takvi ljudi. To će imati veliki utjecaj na Trumpa.”

U međuvremenu je kovčeg s tijelom bivšeg predsjednika izložen u rotundi Capitola, gdje mu javnost može odati počast do srijede ujutro, kada će biti prevezen u Nacionalnu katedralu u Washingtonu na državni ispraćaj. 

Sahrana će biti obavljena u četvrtak u Texasu.

Izvor: Agencije